МВФ затвердив програму розширеного фінансування для України на чотири роки обсягом $15,6 млрд – НБУ /з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal
Категорія
Новини
Дата

МВФ затвердив програму розширеного фінансування для України на чотири роки обсягом $15,6 млрд – НБУ

з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. Перший транш на $2,7 млрд Україна отримає найближчим часом. Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на $4,5 млрд.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення Ради директорів МВФ передбачає негайне виділення першого траншу Україні в розмірі 2 млрд спеціальних прав запозичень (або еквівалент $2,7 млрд), повідомляє пресслужба Національного банку України.  
  • Наступні транші виплачуватимуться за результатами щоквартальних переглядів програми. Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на загальну суму $4,5 млрд.
  • Ключова мета програми – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями.
  • Програма спрямована на просування реформ і зміцнення інституцій для стимулювання сталого довгострокового економічного зростання на тлі післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.
  • З огляду на надзвичайно високий рівень невизначеності, спричинений війною росії проти України, програма EFF реалізовуватиметься у два етапи. 
  • Перший етап передбачає збереження макроекономічної та фінансової стабільності в умовах війни. Зокрема, забезпечення стійкого зниження інфляції, стабільності обмінного курсу зі збереженням достатнього рівня міжнародних резервів. За сприятливих умов НБУ поступово зможе перейти до гнучкого обмінного курсу, пом’якшить валютні обмеження та повернеться до інфляційного таргетування. 
  • Крім того, НБУ стимулюватиме конкуренцію між банками за строкові депозити, щоб підвищувати привабливість гривневих активів – це є важливою передумовою для сталого зниження інфляції, зазначають у пресрелізі НБУ.
  • Передбачається, що Нацбанк здійснить діагностичне обстеження банків. До кінця грудня 2023 року НБУ проведе оцінку активів та аналіз платоспроможності тих банків, які сфокусували 90% активів усієї банківської системи.
  • Другий, повоєнний, етап передбачає структурні реформи для зміцнення макроекономічної та фінансової стабільності, підтримання післявоєнної відбудови й прискорення вступу України до ЄС. НБУ повернеться до плаваючого обмінного курсу та таргетування інфляції.
  • Важливим елементом програми є підтримання фінансової незалежності НБУ та відсутність емісійного фінансування держбюджету. «Бюджетний дефіцит має повністю фінансуватися надходженнями від міжнародних партнерів і залученнями уряду на внутрішньому ринку», – наголошують у документі. Емісійне фінансування – це опції останньої надії.
  • «Вперше МВФ погоджує довготривалу програму для країни у стані надзвичайної невизначеності, що потребувало від Фонду зміни політики фінансових гарантій», – наголосив у своєму дописі у Facebook голова Національного банку Андрій Пишний. 
  • Нова програма з МВФ стане зеленим світлом для масштабного фінансування від міжнародних донорів і партнерів для відбудови України, підкреслює регулятор. 

Контекст

Місія МВФ на чолі з паном Гевіном Греєм працювала 13-17 лютого у Варшаві, щоб оцінити виконання Україною умов Моніторингової програми для України з залученням Ради директорів МВФ (Program Monitoring with Board Involvement). Програму погоджено за результатами дискусій між Україною та МВФ, що відбувалися у Варшаві 8-15 березня. 

Ключове нововведення, якого не було у попередніх програмах, – середньострокова стратегія доходів (midterm revenue strategy) на пʼять років. Йдеться про щось на кшталт плану податкових доходів, на які найближчими роками опиратиметься український держбюджет.

Також Кабмін має переглянути макропараметри, на яких побудований бюджет цього року. Зокрема, йдеться про показник середньорічного курсу долара (у поточній редакції – 42,2 грн/$), від якого залежить гривневий еквівалент надходжень від митниці та видатків на погашення держборгу.

Окремий блок питань, як і в попередніх програмах, присвячено антикорупції. Цього разу цей напрям теж матиме нововведення – перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ), каже один зі співрозмовників з української сторони. Про ліквідацію БЕБ не йдеться, замість цього уряд проведе новий конкурс за прикладом нещодавнього відбору директора НАБУ.

20 лютого Київ відвідала директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва. Візит відбувся за чотири дні після того, як Україна отримала попереднє позитивне рішення щодо перегляду «моніторингової програми» (PMB).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні