МКС видав ордер на арешт командувачів дальньої авіації РФ та Чорноморського флоту за удари по енергетиці України /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

МКС видав ордер на арешт командувачів дальньої авіації РФ та Чорноморського флоту за удари по енергетиці України

Getty Images

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт командувача дальньої авіації Росії Сергія Кобилаша й колишнього командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова за злочини проти людяності через обстріли енергетичної інфраструктури України. Про це йдеться у повідомленні на сайті МКС.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ордер видано «за ймовірно вчинені злочини в період із 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року», зазначається у заяві. 
  • Обидва ордери на арешт були видані на підставі клопотань, поданих стороною обвинувачення.
  • Є достатньо підстав вважати, що двоє підозрюваних відповідальні за ракетні удари, здійснені під їхнім командуванням по українській енергетичній інфраструктурі, зазначив МКС.
  • Суд вказує, що згідно зі ст. 7 Римського статуту, ракетні атаки кваліфікуються як «неодноразове вчинення дій проти цивільного населення. Отже, є обґрунтовані підстави вважати, що підозрювані також несуть відповідальність за злочини проти людства».
  • Зазвичай зміст ордерів видається під грифом «таємно» для захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування. Однак, беручи до уваги, що Росія продовжує завдавати ударів по цивільних обʼєктах в Україні, Палата вважає, що поінформованість громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню таких злочинів.
  • Ордер на арешт передбачає, що тепер цих осіб зобовʼязані затримати та передати до суду, якщо вони опиняться на території тих 124 країн, які ратифікували Римський статут.

Контекст

У травні 2023 року СБУ повідомила про підозру російському віцеадміралу Віктору Соколову. Правоохоронці встановили, що від 10 серпня 2022 року він віддавав накази випускати ракети «Калібр» по енергетичній інфраструктурі України.

У листопаді минулого року СБУ повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу. Слідство встановило, що російський генерал наказав про проведення ракетних ударів по житловій багатоповерховій будівлі та автостоянці в Умані Черкаської області 28 квітня 2023 року. Тоді внаслідок ворожого обстрілу загинули 23 місцеві жителі, серед них шестеро дітей. Також було травмовано девʼятеро осіб, а одна людина досі вважається зниклою безвісти.

У березні МКС видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні