Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

Getty Images

Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у контексті війни в Україні – президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини при президентові РФ Марії Львової-Бєлової, йдеться у повідомленні суду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що Путін, ймовірно, несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації дітей та незаконного переміщення з окупованих територій України на територію Росії.
  • За даними суду, злочини, ймовірно, скоєні на окупованій території України як мінімум з 24 лютого 2022 року. 
  • «Є розумні підстави вважати, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини…», – сказано у повідомленні суду.  
  • Марія Львова-Бєлова також вважається відповідальною за незаконну депортацію дітей з окупованих територій України до РФ. 
  • Палата визнала, що зазвичай ордери є секретними для захисту потерпілих і свідків, а також для забезпечення безпеки розслідування. 
  • «Тим не менш, памʼятаючи про те, що дії, які розглядаються в цій ситуації, ймовірно, продовжуються і що інформування громадськості про ордери може сприяти запобіганню подальшого вчинення злочинів, Палата визнала, що в інтересах правосуддя уповноважити Секретаріат публічно розкривати наявність ордерів, імена підозрюваних», – зазначили в МКС.
  • Ордери на арешт видано на підставі заяв, поданих прокуратурою 22 лютого 2023 року.

Контекст

Команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії майже сім місяців тому. Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства, жертвам – від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.

Станом на 11 листопада слідчі Національної поліції розпочали 43 057 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями ЗС РФ та їхніми поплічниками від початку повномасштабного вторгнення.

Управління ООН із прав людини повідомило у грудні, що щонайменше 441 мирного жителя вбито російськими військами в перші дні вторгнення в Україну та задокументовано вбивства в десятках міст у трьох регіонах. Загалом за війну до 4 грудня УВКПЛ нарахувало 6702 загиблих серед цивільного населення.

17 січня в Давосі під час Всесвітнього економічного форуму голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що Україна працює над створенням спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини. 19 січня Європейський парламент проголосував за незобов’язуючу резолюцію, яка закликає до створення Спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії Росії проти України.

The New York Times писало, що Міжнародний кримінальний суд має намір порушити дві справи про воєнні злочини, повʼязані з російським вторгненням в Україну, Росія звинувачуватиметься у викраденні українських дітей та навмисних атаках по цивільній інфраструктурі, зазначалось, що звинувачення можуть висунути Путіну.

Головний прокурор Карім Хан публічно заявив про свій намір порушити справу щодо незаконної передачі дітей до Росії або на окуповані території України. Він додав, що ця справа є пріоритетом для його слідчих. У звіті, опублікованому в лютому Єльським університетом та програмою зі спостереження за конфліктами Держдепартаменту США, йдеться, що не менш ніж 6000 дітей з України утримуються загалом у 43 таборах у Росії, причому фактична кількість вважається більшою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні