Категорія
Новини
Дата

ММК ім. Ілліча в Маріуполі «віддали» близькому до Кадирова бізнесмену – BBC

Наближені до голови Чечні Рамзана Кадирова, які повоювали в Україні, почали отримувати в захоплених містах активи, йдеться у матеріалі російської служби BBC. У січні співвласником компанії «ММК Ілліча», яку зареєстрували ставленики Кремля в окупованій Донецькій області, став чеченський бізнесмен Валід Корчагін. Компанія планує зайнятися «відновленням» меткомбінату у Маріуполі, що належить «Метінвесту» Ріната Ахметова. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Журналісти зʼясували, що Корчагін, ймовірно, раніше мав прізвище Геремеєв і, можливо, є сином чиновника Вахіта Геремеєва, якого називають братом члена Ради федерації Росії Сулеймана Геремеєва.
  • Керівником «ММК Ілліча», яку зареєстрували терористи «ДНР», значиться мешканець окупованої Макіївки Юрій Мурай. Наприкінці січня Корчагін став співвласником цього «заводу», отримавши 50% компанії.
  • Основним видом діяльності структури, яка намагається привласнити комбінат, вказано виробництво чавуну, сталі та феросплавів.
  • За час війни чеченський бізнесмен отримав також частки в російській мережі будівельних гіпермаркетів OBI та кавʼярнях американської мережі Starbucks.
  • Гендиректор «Трансперенсі Інтернешнл – Росія» Ілля Шуманов вважає, що родина Геремеєвих отримала доступ до ММК як «нагороду» за те, що вони воювали в Україні. «Приз» дістався невідомому Корчагіну, можливо, тому, що Геремеєви всі на посадах, додає Шуманов. 

Контекст

ММК ім. Ілліча – одне з найбільших підприємств в Україні – належить компанії «Метінвест» українського мільярдера Ріната Ахметова. Загалом на маріупольських підприємствах холдингу працювало 35 000 осіб.

Під час боїв у Маріуполі, що почалися в перші дні війни, меткомбінат був частково зруйнований, проте постраждав менше, ніж завод «Азовсталь», зазначають журналісти.

«Азовсталь» та ММК ім. Ілліча у 2021 році виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи, за даними компанії. Загалом металургійний сектор забезпечував близько 80% доходів «Метінвесту».

Війна та втрата цих активів суттєво вдарили по капіталізації. Напередодні російського вторгнення Forbes оцінював «Метінвест» у $11,4 млрд.

У СКМ повідомили, що обовʼязково предʼявлять претензії РФ із вимогою відшкодувати всі збитки, завдані російською воєнною агресією.

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію Ріната Ахметова. Від початку війни його статки впали на 64%. На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а в липні – лише в $4,9 млрд. Головний скарб бізнес-імперії «Метінвест» втратив 2/3 оцінкової вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні