Категорія
Новини
Дата

Молдова підписала транспортний безвіз з Євросоюзом слідом за Україною

Молдова підписала з Європейським союзом договір про лібералізацію вантажних перевезень – транспортний безвіз. Про це повідомив міністр інфраструктури країни Андрій Спину у Facebook.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідно до угоди, для двосторонніх та транзитних вантажоперевезень молдовським перевізникам більше не потрібно отримувати спеціальні дозволи.
  • «Цей коридор солідарності покладе край усім проблемам, які виникли у нас за місяці війни», – зазначив міністр. Він додав, що це наочно демонструє рух Молдови у бік Європи.
  • Раніше вантажоперевезення здійснювалися на підставі дозволів. Квоти видачі дозволів встановлювалися під час переговорів з урахуванням принципу паритету. Найчастіше молдовським вантажоперевізникам було недостатньо дозволів, виданих за цим принципом. 

Контекст

Україна та Європейський союз у французькому Ліоні 29 червня також підписали угоду про лібералізацію транзитних та двосторонніх міжнародних перевезень.

Обмежена кількість дозволів на міжнародні перевезення була досить критичною проблемою для українських перевізників упродовж останніх пʼяти років. З моменту підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС у 2016 році товарообіг з країнами ЄС зріс майже вдвічі, а кількість вантажоперевезень автотранспортом – на 42%. Водночас кількість дозволів на міжнародні перевезення до окремих країн ЄС скорочувалася. Щорічно це призводило до великих втрат перевізників та економіки загалом.

В умовах війни та блокування портів обсяг експорту автотранспортом і, як наслідок, потреба у дозволах на міжнародні перевезення за деякими напрямками зросли у кілька разів.

У перший місяць повномасштабного вторгнення Україна домовилася про тимчасове скасування дозволів на вантажні автоперевезення з 12 країнами ЄС (Австрія, Угорщина, Італія, Латвія, Естонія, Болгарія, Німеччина, Данія, Литва, Румунія, Греція та Словаччина).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні