Категорія
Новини
Дата

Молдовський інвестор призупинив купівлю українського спиртзаводу через відсутність обладнання

Господарський суд Києва задовольнив позов молдовської компанії Zernoff проти Фонду державного майна (ФДМ). Компанії дозволили не проводити оплату за куплений на аукціоні Марилівський спиртзавод.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Zernoff подав позов проти ФДМ через істотні розбіжності між заявленим у лоті майном і фактичною його наявністю.
  • Під час огляду спиртзаводу інвестор виявив, що відсутнє обладнання: котли, вентилятори, вологоміри, а об'єкти нерухомості не відповідають опису. 
  • Таким чином, станом на дату подання позову проданий позивачеві об'єкт приватизації фактично не відповідає переліку майна, описаному в договорі та інформаційному повідомленні, яке було опубліковано раніше в електронній торговельній системі.
  • Згідно з рішенням суду компанія Zernoff призупиняє виплату решти 137 млн грн за придбаний спиртзавод і має право розірвати договір купівлі-продажу, якщо не буде знайдено вирішення ситуації.

Головна цитата

«Інвестувати в Україну виявилося не так просто. Ключова складність у тому, що заявлені на приватизацію об'єкти не відповідають тому, що там є насправді. Ми дуже засмучені, що партнерство щодо цього проєкту доводиться починати в суді. Ми не відмовляємося від придбання. Просто хочемо ясності», – заявив співвласник СП Zernoff Юрій Дячук, пише УНІАН.

Контекст

Компанія Zernoff купила український Марилівський спиртзавод 12 листопада за рекордну суму – 120 млн грн. Активну приватизацію заводів ДП «Укрспирт» було почато в жовтні 2020 року, коли Фонд держмайна 15 жовтня провів приватизацію першого об'єкту – Немирівського МПД. Це стало можливим після того, як президент України Володимир Зеленський підписав закон про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту. 

У цілому планується продати 41 спиртзавод, що входить до держпідприємства «Укрспирт», та ще 37 заводів, які перебувають у складі концерну «Укрспирт». Аудит держпідприємства «Укрспирт» засвідчив, що з 78 державних спиртових заводів 22 перебувають у незадовільному стані й не відповідають технічним вимогам, 43 тривалий час не працюють. На утримання цього господарства держава витрачає близько 200 млн грн щорічно.

Важливі цифри

Загалом за минулий рік продано 20 спиртових підприємств на 1,258 млрд грн. У 2021 році приватизацію спиртзаводів має бути продовжено. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні