Категорія
Новини
Дата

monobank вивів $5,5 млн із підсанкційного брокера EXANTE. Повернути кошти клієнтам обіцяють найближчим часом

Увечері 11 липня monobank отримав $5,5 млн коштів клієнтів сервісу mono-invest із рахунків брокера EXANTE, який потрапив під санкції РНБО. Про це повідомив співвласник monobank Олег Гороховський. Очікується, що кошти найближчим часом повернуть клієнтам.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми отримали гроші від брокера, і щойно Дмитро Олійник (заступник голови НБУ, – Forbes.) написав мені, що завтра НБУ дозволить нам діяти на власний розсуд за наявності підстав», – написав Гороховський у Telegram напередодні вночі.
  • Він наголосив, що monobank останні шість днів опікується лише питанням повернення клієнтських грошей з рахунків EXANTE. 
  • За словами Гороховського, після згоди брокера банк паралельно звернувся по допомогу до НБУ, підтримкою якого потрібно було заручитися, щоб така транзакція не трактувалася як порушення закону про санкції.
  • «Завтра всім усе повернемо. Купуйте ОВДП. Акції Apple – це не наш шлях», – підсумував співвласник monobank.
  • Гороховський подякував віцепремʼєру – міністру економіки Юлії Свириденко, голові НБУ Андрію Пишному та заступнику голови НБУ Дмитру Олійнику за «реальну допомогу і вміння брати на себе відповідальність за складні рішення», а клієнтам за терпіння.

Контекст

5 липня президент Володимир Зеленський ввів у дію черговий пакет санкцій РНБО, який здебільшого стосувався компаній, повʼязаних з партнерами по російській «Альфа Груп». Виняток став несподіванкою для багатьох українських інвесторів у зарубіжні активи – під санкції потрапив популярний брокер Exante.

Компанія має російське походження, але санкції проти Exante також повʼязані з кейсом «Альфи», розповіли два співрозмовники Forbes у фінансових держструктурах. Йдеться, зокрема, про те, що брокер проводив операції з цінними паперами материнських структур Альфа-Банку Україна (зараз Сенс Банк).

Санкції проти Exante торкнулися десятків тисяч українських інвесторів, які вкладали кошти в акції світових компаній та інші активи на міжнародних фондових ринках. Після 2014 року компанія була одним із небагатьох брокерів, що працював з громадянами України. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні