Інвестиції під санкціями. Брокер Exante потрапив до санкційного списку РНБО разом із компаніями «Альфа-Груп». Як вони пов'язані та що буде з грошима клієнтів /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Інвестиції під санкціями. Брокер Exante потрапив до санкційного списку РНБО разом із компаніями «Альфа-Груп». Як вони пов'язані та що буде з грошима клієнтів

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Брокер Exante був одним із небагатьох міжнародних посередників, що працювали з українцями після 2014 року, надаючи змогу інвестувати у закордонні активи. Чому компанія потрапила до санкційного списку, скільки обслуговувала українських клієнтів і що буде з їхніми коштами та активами? 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Пʼятого липня президент Володимир Зеленський ввів у дію черговий пакет санкцій РНБО, який здебільшого стосувався компаній, повʼязаних з партнерами по російській «Альфа Груп». Виняток став несподіванкою для багатьох українських інвесторів у зарубіжні активи – під санкції потрапив популярний брокер Exante.

Компанія має російське походження, але санкції проти Exante також повʼязані з кейсом «Альфи», розповіли два співрозмовники Forbes у фінансових держструктурах. Йдеться, зокрема, про те, що брокер проводив операції з цінними паперами материнських структур Альфа-Банку Україна (зараз Сенс Банк).

Санкції проти Exante можуть торкнутися десятків тисяч українських інвесторів, які вкладали кошти у акції світових компаній та інші активи на міжнародних фондових ринках. Після 2014 року компанія була одним із небагатьох брокерів, що працював з громадянами України.

Чому вона потрапила під санкції та що буде з активами клієнтів Exante?

Як брокер з російським корінням потрапив до санкційного списку з «Альфа-Груп»

До санкційного списку потрапила лише кіпрська компанія Exante – EXT Ltd, поточнив Гороховський. Окрім кіпрського представництва, в структурі Exante є мальтійська, гонконгська та прибалтійські компанії, вони не були заблоковані РНБО.

Кіпрська юрособа Exante потрапила у санкційний список разом із 17 іншими компаніями, що повʼязані з бенефіціарами Сенс Банку – Михайла Фрідмана, Петра Авена та партнерів. Зокрема в списку – ABH Holdings SA і ABH Ukraine Limited, «Альфа Страхування», «Альфа Кепітал Холдінгз Лімітед» та інші. 

Exante заснована у 2011-му трьома російськими трейдерами Олексієм Кирієнко, Анатолієм Князєвим і Володимиром Масляковим. Чому їхня компанія у одному списку з юрособами «Альфа-Груп»?

За інформацією співрозмовника Forbes в одній із держструктур, представник якої входить до складу РНБО, санкції проти Exante повʼязані з трьома підставами. Співрозмовник попросив не називати його імені у цій статті, а також не вказувати назву своєї установи через високу юридичну сенситивність цієї інформації.

Перша підстава – РНБО вважає, що Exante повʼязана з Петром Авеном через спільні проєкти засновників. Співрозмовник із однієї з держструктур, що вказує на це, не надав підтверджень своїм словам. Відкритої інформації про такі звʼязки немає.

Друге – Exante була брокером за операціями з цінними паперами кіпрських компаній «Альфа-Груп». Зокрема йдеться про деякі транзакції з акціями незадовго до війни. Також Exante виступала тримачем облігацій спеціально створеної кіпрської фінкомпанії під гарантії ABH Ukraine Limited, власника 42,4% акцій українського Сенс Банку. Це на правах анонімності (він не є уповноваженим офіційно розкривати цю інформацію) підтвердив Forbes і один з українських інвестиційних банкірів.

Банк продавав їх найзаможнішим клієнтам після кризи 2014–2015 років як альтернативу класичному депозиту. Ризики та відсутність гарантій компенсовувалися високою ставкою, яка у деякі моменти сягала 9–12% річних у валюті, а також можливістю інвестувати з-за кордону. Сума зобовʼязань – близько $400 млн.

Третє – розслідування американського фінрерулятора SEC стосовно Exante. Компанія дійсно у фокусі уваги SEC ще з середини 2010-х через операції деяких клієнтів брокера. Співрозмовник в українських держструктурах стверджує, що близько 40% клієнтської бази Exante – росіяни.

Що буде з активами клієнтів Exante

Одразу ж після новин про черговий пакет санкцій користувачі інвестиційного додатку monobank mono invest отримали екстрене повідомлення з пропозицією до 22:30 закрити позиції у цінних паперах, придбаних через Exante, та отримати гроші на картку. Залишки на рахунках (гроші та папери) були у 7000 клієнтів на суму $5,5 млн, повідомив Forbes співзасновник monobank Олег Гороховський. 228 з них відмовились продавати активи, зазначив він. Доступ до акцій та коштів на таких рахунках буде можливий лише після зняття санкцій РНБО, які введені на десять років.

Mono співпрацював із Exante за субброкерською схемою з кінця січня 2022-го. З початком повномасштабної війни вносити кошти та купувати акції заборонили, але залишки коштів клієнтів, як і цінні папери, були на рахунках. 

«Ми зазвичай попереджали наших клієнтів про те, що Exante повʼязана з росіянами і цей брокер має більші ризики, ніж конкурент Interactive Brokers», – говорить партнерка компанії iPlan.ua Олександра Грудзевич.

Попри це послуги Exante користувалися значною популярністю. Компанія навіть була лідером в Україні для рахунків юридичних осіб, говорить директор з інвестицій Capital Times Артем Щербина.

Порахувати точну кількість українських клієнтів кіпрської Exante неможливо. З Exante окрім monobank співпрацювали ще кілька українських банків та українських інвестиційних компаній, зокрема ІК «Універ», HUGʼS та інші. За приблизною оцінкою співрозмовника Forbes у Нацкомісії з цінних паперів по 70 000 користувачів. Керівник українського офісу Exante Володимир Позний не відповів на дзвінки репортера Forbes.

«Мова може йти про десятки мільйонів доларів клієнтських грошей у незрозумілому статусі», – каже заступник голови Ради ПАРД Олександр Куліков.

Попри те, що сканкції накладені лише на кіпрську юрсобу Exante, інвесткомпанія «Універ», яка співпрацює з мальтійським брокером, теж запропонувала клієнтам закрити позиції. «Ми розуміємо повʼязаність, тому рекомендуємо вивести кошти», – пояснює президент «Універ» Тарас Козак. 

Санкції унеможливлюють будь-яку активність українських юросіб у рамках кіпрського брокера Exante, додає Щербина з Capital Times. Відтак клієнтам Exante, особливо тим, хто заводив гроші через банки, доведеться стикнутися з труднощами від додаткових комісій до пошуку іншого брокера чи іноземного банку. «Слід враховувати, що Exante може поставити комісію від 5% до 15% на операції з виведення активів до інших брокерів», – попереджає Щербина.

Також під питанням, чи погодяться українські банки приймати кошти, що надійшли з рахунку підсанкційної компанії, зазначає Грудзевич із iPlan.ua. Проблеми можуть виникнути і з пошуком нового інвестиційного брокера, додає вона. Тепер рахунки українцям відкриває лише американський Interactive Brokers, проте й ця компанія не обслуговує осіб, які народились в Луганській, Донецькій областях та Криму. У травні 2023 року європейський брокер Saxo Bank взагалі раптово припинив обслуговування клієнтів в Україні.

Щербина з Capital Times порівнює ефект від санкцій проти Exante з забороною використання російського ПЗ на українських біржах в 2015-му. «Тоді, це відкотило розвиток ринку на десять років назад», – говорить він.

Опитані інвестконсультанти погоджуються з тим, що під час війни санкції проти російських структур є зрозумілими. Але всі говорять: влада мала б попіклуватись про українців, які інвестували через Exante, та знайти юридичне рішення для повернення грошей в Україну.

У підготовці матеріалу брав участь редактор Forbes Сергій Шевчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні