Категорія
Новини
Дата

Forbes дізнався, чому брокер Exante потрапив під санкції РНБО разом з компаніями «Альфа-Груп»

Популярний брокер Exante, що надавав посередницькі послуги з інвестицій у закордонні активи, потрапив до санкційного списку РНБО через ймовірні звʼязки з російською «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана та Петра Авена. Про це Forbes розповіли два співрозмовники у фінансових держструктурах.

Ключові факти

  • До санкційного списку потрапила лише кіпрська компанія Exante – ІЕксТі Лтд (EXT Ltd, попередня назва M&L Invest Union Markets Ltd).
  • Санкції проти кіпрської Exante були запроваджені з трьох причин, розповів Forbes співрозмовник однієї із держструктур, прдставник якої входить до складу РНБО. Він попросив не називати його імені та не вказувати назву своєї установи через високу юридичну сенситивність цієї інформації.
  • Перша причина: РНБО вважає, що Exante повʼязана з Петром Авеном через спільні проєкти засновників. Forbes не має документальних підтверджень цих слів.
  • Друга причина: Exante була брокером за операціями з цінними паперами кіпрських компаній «Альфа-Груп». Зокрема йдеться про деякі транзакції з акціями незадовго до війни. Також Exante була тримачем облігацій спеціально створеної кіпрської фінкомпанії під гарантії ABH Ukraine Limited, власника 42,4% акцій українського Сенс Банку. Це на правах анонімності (він не є уповноваженим офіційно розкривати цю інформацію) підтвердив Forbes і один з українських інвестиційних банкірів.
  • Третя причина: розслідування американського фінрегулятора SEC стосовно Exante. Компанія перебувала у фокусі уваги SEC ще з середини 2010-х через операції деяких клієнтів брокера. Співрозмовник в українських держструктурах стверджує, що близько 40% клієнтської бази Exante – росіяни.
  • Загальна кількість українських клієнтів Exante може становити близько 70 000 користувачів. Таку оцінку дав співрозмовник Forbes у Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.
  • Порахувати точну кількість українських клієнтів кіпрської Exante неможливо , як і оцінити потенціальні збитки клієнтів. «Мова може йти про десятки мільйонів доларів клієнтських грошей у незрозумілому статусі», – каже заступник голови Ради ПАРД Олександр Куліков.

Контекст

Пʼятого липня президент Володимир Зеленський ввів у дію черговий пакет санкцій РНБО, який здебільшого стосувався компаній, повʼязаних з партнерами по російський «Альфа Груп». Під обмеження потрапили 18 компаній, зокрема ABH Holdings SA і ABH Ukraine Limited, «Альфа Страхування», «Альфа Кепітал Холдінгз Лімітед».

Компанії є дотичними до партнерів по російській «Альфа-Груп», поточнив співрозмовник Forbes, дотичний до Офісу президента та процесу можливої націоналізації Сенс Банку (колишній Альфа-Банк Україна). Він попросив не згадувати його імені у цій новині через відсутність повноважень давати офіційні коментарі з цієї теми.

Exante надає доступ до різних класів фінансових інструментів та 50+ торгових майданчиків по всьому світу з єдиного мультивалютного рахунка. Брокер має ліцензії FCA (Великобританія), CySEC (Кіпр) і SFC (Гонконг) та представлений у 20 країнах. Під управлінням компанії – $1,6 млрд клієнтських коштів.

Компанія заснована у 2011 році російськими трейдерами Олексієм Кирієнко, Анатолієм Князєвим та Володимирм Масляковим на Мальті.

В українському представництві компанії стверджують, що з початку повномасштабної війни Exante не відкриває рахунки росіянам і громадянам республіки Білорусь, крім того брокер не має філій в Росії.

Ввечері 5 липня клієнти інвестиційного додтаку monobank monoinvest отримали екстрене повідомлення з пропозицією до 22:30 закрити позиції у цінних паперах, придбаних через Exante, та отримати гроші на картку. Залишки на рахунках (гроші та папери) були у 7000 клієнтів mono invest на суму $5,5 млн, повідомив Forbes співзасновник monobank Олег Гороховський. 228 з них відмовились продавати активи, уточнив він. 

monobank співпрацював з Exante за субброкерською схемою з кінця січня 2022-го. З початком повномасштабної війни вносити кошти та купувати акції заборонили, але залишки коштів клієнтів, як і цінні папери, були на рахунках. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні