Категорія
Новини
Дата

Зеленський запровадив санкції проти компаній з орбіти власників «Альфа Груп» та Сенс Банку

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо низки закордонних компаній, які повʼязані з бенефіціарами Сенс Банку (раніше Альфа-Банк Україна) – Михайлом Фрідманом, Петром Авеном та партнерами. Указ від 5 липня опублікований на сайті Офісу президента.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Під обмеження потрапили 18 компаній, зокрема: ABH Holdings SA і ABH Ukraine Limited, «Альфа Страхування», «Альфа Кепітал Холдінгз Лімітед».
  • Компанії є дотичними до партнерів по російській «Альфа-Груп», поточнив співрозмовник Forbes, дотичний до Офісу президента та процесу можливої націоналізації Сенс Банку (колишній Альфа-Банк Україна). Він попросив не згадувати його імені у цій новині через відсутність повноважень давати офіційні коментарі з цієї теми.
  • Співрозмовник також поточнив, що цей санкційний пакет «прибирає останню перепону на шляху до націоналізації банку Фрідмана». Він не пояснив, у чому саме полягали такі перепони.
  • За даними НБУ, на 20 березня 2023 року ABH Holdings S.A. належало 57,6% акцій Сенс Банку, 42,3% належать компанії ABH Ukraine Limited. 
  • Доповнено о 20:00. Президент Володимир Зеленський назвав цей пакет санкцій направленим проти компаній, «повʼязаних з потенціалом держави терориста».

Контекст

16 червня президент Володимир Зеленський підписав та відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати таку установу, якщо проти неї та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. «Сенс» підпадає під обидва критерії.

Наприкінці червня Forbes стало відоме імʼя можливої CEO націоналізованого Сенс Банку – цю посаду може обійняти колишня топменеджерка ПриватБанку Галина Пахачук, 57, розповіли пʼять співрозмовників із трьох різних держустанов і серед менеджерів, дотичних до діючих акціонерів банку.

Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізичних осіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). 

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. 

Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні