Категорія
Новини
Дата

Зеленський запровадив санкції проти компаній з орбіти власників «Альфа Груп» та Сенс Банку

1 хв читання

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо низки закордонних компаній, які повʼязані з бенефіціарами Сенс Банку (раніше Альфа-Банк Україна) – Михайлом Фрідманом, Петром Авеном та партнерами. Указ від 5 липня опублікований на сайті Офісу президента.

Ключові факти

  • Під обмеження потрапили 18 компаній, зокрема: ABH Holdings SA і ABH Ukraine Limited, «Альфа Страхування», «Альфа Кепітал Холдінгз Лімітед».
  • Компанії є дотичними до партнерів по російській «Альфа-Груп», поточнив співрозмовник Forbes, дотичний до Офісу президента та процесу можливої націоналізації Сенс Банку (колишній Альфа-Банк Україна). Він попросив не згадувати його імені у цій новині через відсутність повноважень давати офіційні коментарі з цієї теми.
  • Співрозмовник також поточнив, що цей санкційний пакет «прибирає останню перепону на шляху до націоналізації банку Фрідмана». Він не пояснив, у чому саме полягали такі перепони.
  • За даними НБУ, на 20 березня 2023 року ABH Holdings S.A. належало 57,6% акцій Сенс Банку, 42,3% належать компанії ABH Ukraine Limited. 
  • Доповнено о 20:00. Президент Володимир Зеленський назвав цей пакет санкцій направленим проти компаній, «повʼязаних з потенціалом держави терориста».

Контекст

16 червня президент Володимир Зеленський підписав та відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати таку установу, якщо проти неї та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. «Сенс» підпадає під обидва критерії.

Наприкінці червня Forbes стало відоме імʼя можливої CEO націоналізованого Сенс Банку – цю посаду може обійняти колишня топменеджерка ПриватБанку Галина Пахачук, 57, розповіли пʼять співрозмовників із трьох різних держустанов і серед менеджерів, дотичних до діючих акціонерів банку.

Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізичних осіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). 

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. 

Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні