Категорія
Новини
Дата

РНБО ввела санкції проти брокера Exante. Інвесторам рекомендують вийти з активів, куплених через нього

Рада національної безпеки та оборони 5 липня включила до санкційних списків компанію Exante, яка надавала посередницькі послуги з інвестицій у закордонні активи та була другим гравцем цього ринку в Україні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Exante потрапила під обмеження через потрапляння до санкційного списку кіпрської ІЕксТі Лтд (EXT Ltd, попередня назва M & L Invest Union Markets Ltd), уточнив Forbes співзасновник monobank Олег Гороховський. Раніше президент Володимир Зеленський назвав відповідний пакет санкцій таким, що направлений проти компаній, «повʼязаних з потенціалом держави терориста».
  • Exante один із двох найбільших міжнародних брокерів (разом з компанією Interactive Brokers), що надавали українським клієнтам послуги з інвестування у активи на міжнародних фондових ринках. З Exante за субброкерською схемою співпрацювали monobank, інвесткомпанії HUGʼS, Універ та інші.
  • «Усі клієнти, які мають позиції у цінних паперах у mono invest, отримають повідомлення, в якому ми запропонуємо погодитись сьогодні закрити позицію та повернути гроші на картку», – оголосив після повідомлення про санкції Гороховський.
  • Позиції в цінних паперах тих клієнтів, які натиснуть у повідомленні «Згоден» або не натиснуть нічого до 22:30, будуть закриті та їхні кошти повернуто на карти, уточнив він. Доступ до акцій та коштів клієнтів, що не погодяться з цією пропозицією, буде відновлено лише після зняття санкцій РНБО, додав співзасновник monobank.

Контекст

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо низки закордонних компаній, які повʼязані з бенефіціарами Сенс Банку (раніше Альфа-Банк Україна) – Михайла Фрідмана, Петра Авена та партнерів. Указ від 5 липня опублікований на сайті Офісу президента.

Під обмеження потрапили 18 компаній, зокрема ABH Holdings SA і ABH Ukraine Limited, «Альфа Страхування», «Альфа Кепітал Холдінгз Лімітед».

Компанії є дотичними до партнерів по російській «Альфа-Груп», поточнив співрозмовник Forbes, близький до Офісу президента та процесу можливої націоналізації Сенс Банку (колишній Альфа-Банк Україна). Він попросив не згадувати його імені у цій новині через відсутність повноважень давати офіційні коментарі за цією темою.

Exante надає доступ до різних класів фінансових інструментів та 50+ торгових майданчиків по всьому світу з єдиного мультивалютного рахунка. Брокер має ліцензії FCA (Великобританія), CySEC (Кіпр) та SFC (Гонконг) і представлений у 20 країнах. Під управлінням компанії $1,6 млрд клієнтських коштів.

Компанія заснована у 2011 році російськими трейдерами Олексієм Кирієнко, Анатолієм Князєвим та Володимиром Масляковим на Мальті.

В українському представництві компанії стверджують, що з початку повномасштабної війни Exante не відкриває рахунки росіянам та громадянам республіки Білорусь, крім того брокер не має філій в Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні