Категорія
Новини
Дата

«Може обмежити конкуренцію». Регулятор ЄС розслідує угоду Amazon з придбання виробника роботів-пилососів iRobot

Заплановане придбання Amazon компанії iRobot за $1,45 млрд викликало офіційне заперечення з боку антимонопольного регулятора ЄС, який заявив, що угода може дозволити технологічному гіганту використати своє домінування для придушення конкурентів, пише Financial Times.

Ключові факти

  • ЄС здійснює поглиблене розслідування угоди, оголошеної минулого року. У заяві із запереченнями сказано, що запропонована угода «може обмежити конкуренцію на ринку роботів-пилососів».
  • Цей процедурний крок не означає повне вето на угоду, і Amazon може співпрацювати з регулятором для розвʼязання проблем. 
  • ЄС має крайній термін до 14 лютого для ухвалення остаточного рішення.
  • Amazon заявив, що «продовжить працювати над цим процесом із Європейською комісією і зосереджений на розвʼязанні її питань та будь-яких виявлених проблем». У компанії додали, що iRobot «зіштовхується із жорсткою конкуренцією з боку інших постачальників пилососів», і Amazon може надати йому «ресурси для прискорення інновацій».
  • Акції iRobot впали майже на 20% після заяви регулятора.
  • Викладаючи свої побоювання, ЄС заявив, що Amazon зможе знизити помітність конкуруючих роботів-пилососів на своїй онлайн-платформі, куди, швидше за все, підуть купувати споживачі Франції, Німеччини, Іспанії та Італії. 
  • Федеральна торгова комісія США також розслідує угоду з iRobot, але ще не заперечила її офіційно.

Контекст

Amazon давно працює в галузі «розумного дому». Позаминулого року компанія випустила домашнього робота Astro за $999. Він складає плани приміщень, за голосовою командою приїжджає в потрібну кімнату, розпізнає обличчя, відповідає на запитання, програє музику і показує погоду.

iRobot випускає роботи-пилососи Roomba з 2002 року. Вони є одними з найпопулярніших у цій категорії побутової техніки, а їх продажі обчислюються мільйонами штук. Компанія робить ставку на свою операційну систему з алгоритмами штучного інтелекту. 

У серпні 2022 року Аmazon домовився про придбання компанії iRobot Corp., сума угоди оцінювалася в $1,7 млрд з урахуванням боргу.

Amazon, що працює у широкому спектрі секторів, від електронної комерції до хмарних обчислень, потокового відео та продуктів харчування, вже деякий час привертає увагу регуляторів конкуренції у США, Великій Британії та ЄС.

У вересні Федеральна торгова комісія подала проти компанії масштабний антимонопольний позов, стверджуючи, що вона використала своє монопольне становище, щоб завдати шкоди споживачам, конкурентам та продавцям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні