Категорія
Новини
Дата

МВФ підтвердив першу з початку війни місію в Росію. Представник України у Фонді відреагував на критику

2 хв читання

Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтвердив, що місія Фонду відвідає Росію для обговорення «економічного розвитку і політики країни». Про це йдеться у заяві постійної представниці МВФ в РФ Аннетт Кіобе від 4 вересня. Коментуючи цю подію, представник України у МВФ Владислав Рашкован наголосив, що МВФ – єдина міжнародна організація, яка системно проводить аналіз всіх країн.

Про першу місію МВФ в Росію від початку повномасштабного вторгнення стало відомо 4 вересня. В Україні таке рішення Фонду різко розкритикували.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Місія МВФ розпочне роботу в онлайн-форматі 16 вересня і продовжить візитом делегації до Москви для зустрічей з російськими офіційними особами, де «обговорюватимуть економічний розвиток і політику країни», йдеться у заяві Кіобе на сайті МВФ.
  • Реагуючи на критику, заступник виконавчого директора від України у МВФ Владислав Рашкован наголосив, що місії МВФ в РФ не було 2,5 роки і для цього було багато чого зроблено, при цьому, не вдаючись у подробиці. «Чи ця місія є зрадою саме зараз – можливо так, але скоріш за все – ні», – написав він на своїй сторінці у Facebook.
  • Далі він пояснив формат місії МВФ в Росії, наголосивши, що Фонд не надає кредитування Росії з 1998 року, а технічну допомогу – з 2022 року. 
  • «Зараз це буде місія для нагляду (surveillance mission), в рамках якої МВФ буде аналізувати економіку РФ, а російська влада повинна буде надати всю необхідну економічну та статистичну звітність по своїй економіці», – зазначив заступник виконавчого директора від України у МВФ.
  • Він наголосив, що єдина міжнародна організація, яка системно проводить аналіз всіх країн – це МВФ. «Востаннє МВФ проводив таку місію в РФ ще в 2019 році, до пандемії і до повномасштабного російського вторгнення в Україну», – зазначив він.
  • За словами Рашкована, теоретично Росія може відмовитися приймати місію МВФ, але країни-члени зобовʼязані співпрацювати з Фондом у проведенні регулярного нагляду (surveillance) за їхньою економікою. Якщо країна-член МВФ відмовляється прийняти AIV mission або не співпрацює з МВФ під час місії, це може мати серйозні наслідки, зокрема, країна може втратити право голосу в МВФ, пояснив він.

Контекст

4 вересня Reuters повідомив, що МВФ уперше від початку повномасштабної війни в Україні відправить місію до Росії. Агентство зазначило, що МВФ став першою великою міжнародною фінансовою організацією, яка відправить свою офіційну місію до Росії після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов різко розкритикував майбутню місію МВФ у Росії. За його словами, у такий спосіб фонд знищив свою репутацію. «Це буде перша місія з початку війни. Раніше такі місії не посилали через вторгнення РФ в Україну. Я так розумію, що МВФ вирішило, що це вторгнення закінчилось і можна повертатись до нормальних стосунків», – наголосив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд