Категорія
Новини
Дата

МВФ повідомив про початок консультацій з урядом України для перегляду програми EFF

1 хв читання

Місія Міжнародного валютного фонду починає консультації з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування. Про це йдеться у заяві постійного представника МВФ в Україні Прішили Тофано. За результатами консультацій Україна може залучити ще $1,1 млрд.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • «Місія МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочинає сьогодні дискусії з владою України у контексті п’ятого перегляду Програми розширеного фінансування», – повідомила Тофано.

Контекст

3 вересня старт місії анонсував премʼєр Денис Шмигаль під час зустрічі з директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером. За словами голови уряду, на переговорах відзначено «певний прогрес» у реформах, що стосується інституційних змін та політичної стабільності, які є необхідними для подальшого економічного зростання.

МВФ та Україна схвалили угоду про EFF з доступом до фінансування у розмірі $15,4 млрд 31 березня 2023 року. Програма EFF передбачає виділення траншів Україні за результатами її щоквартальних переглядів. 

28 червня Рада директорів МВФ схвалила четвертий перегляд програми EFF. 3 липня до держбюджету України надійшов п’ятий транш обсягом близько $2,2 млрд (1,7 млрд СПЗ) від МВФ у межах EFF. Загалом у 2024 році програма EFF передбачає $5,3 млрд бюджетної допомоги Україні.

Від початку 2024 року Україна отримала $16 млрд зовнішнього фінансування, з яких $15 млрд надано як кредити і $1 млрд – у формі безповоротних грантів. Найбільше коштів від початку 2024 року Україна отримала від ЄС, який надав три кредити на загальну суму $8,5 млрд.

16 липня команда фахівців МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочала зустрічі у Києві з представниками влади України та іншими партнерами. Дискусії стосуються податково-бюджетних планів влади на друге півріччя поточного року та середньострокову перспективу.

У липні МВФ призначив своїм постійним представником в Україні Прішилу Тофано. З 1 серпня вона змінила на цій посаді Ваграма Степаняна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд