Категорія
Новини
Дата

Новий макропрогноз і пошук внутрішніх ресурсів. Голова НБУ розповів про першу зустріч з місією МВФ

1 хв читання

Україна та Міжнародний валютний фонд у межах місії щодо п’ятого перегляду Програми розширеного фінансування зосередяться на можливостях внутрішніх ресурсів для покриття потреб держбюджету. Про це розповів на своїй сторінці в Facebook голова НБУ Андрій Пишний після спільної з Мінфіном зустрічі з представниками МВФ в Києві 4 вересня. За результатами перегляду програми Україна може отримати транш на $1,1 млрд.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • За словами голови НБУ, зобов’язання, закріплені за Національним банком до п’ятого перегляду, виконані майже в повному обсязі, деякі навіть завчасно. 
  • Водночас Пишний назвав перегляд програми «непростим завданням». В його вирішенні значну роль відіграватиме робота на внутрішньому борговому ринку, зазначив він.
  • Команда НБУ також проведе окремі дискусії з представниками Фонду щодо оновлення макроекономічного прогнозу, подальшої монетарної політики та продовження реформування фінансового сектору, розповів Пишний.
  • «Розуміємо, що цей перегляд не буде простим, але з боку команди НБУ буде зроблено все можливе для його успішного завершення та досягнення бажаного результату», – написав Пишний.

Контекст

МВФ та Україна схвалили угоду про EFF з доступом до фінансування у розмірі $15,4 млрд 31 березня 2023 року. Програма EFF передбачає виділення траншів Україні за результатами її щоквартальних переглядів. 

Від початку 2024 року Україна отримала $16 млрд зовнішнього фінансування, з яких $15 млрд надано як кредити і $1 млрд – у формі безповоротних грантів. Найбільше коштів від початку 2024 року Україна отримала від ЄС, який надав три кредити на загальну суму $8,5 млрд.

4 вересня Місія МВФ починає консультації з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування.

Україна готується до тиску МВФ щодо девальвації гривні та підвищення податків, пише Bloomberg з посиланням на власні джерела серед українських чиновників. Щоб допомогти закрити цю діру, яка за оцінками премʼєр-міністра Дениса Шмигаля сягає $15 млрд, МВФ планує спонукати НБУ швидше девальвувати гривню та пом’якшити монетарну політику. Фонд вважає, що це допоможе збільшити надходження до бюджету в нацвалюті та здешевити запозичення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд