Через «зерновий коридор» за два дні пройшли 17 суден /пресслужба Мінінфраструктури
Категорія
Новини
Дата

На 2 листопада рух суден «зерновим коридором» не заплановано. Путін вимагає гарантій безпеки від Києва

Через «зерновий коридор» за два дні пройшли 17 суден Фото пресслужба Мінінфраструктури

За два дні після заяви Росії про призупинення участі у «зерновій угоді» гуманітарним коридором в обидва напрямки пройшли 17 суден, із них два – до українських портів під завантаження. Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури. Водночас російський диктатор Путін вимагає гарантій безпеки від Києва. За даними ООН, рух кораблів гуманітарним коридором на 2 листопада не заплановано.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 1 листопада з портів «Чорноморськ» та «Південний» вийшли ще три судна з 85 000 т агропродукції для країн Африки та Європи. Серед них балкер BOMUSTAFA O з 22 800 т пшениці для Лівії та NIMET TORLAK з 12 600 т шроту для Марокко. Українські порти прийняли два танкери під завантаження олією для Йорданії та Румунії, йдеться у повідомленні.
  • Завдяки тому, що ООН та Туреччина збільшили кількість інспекційних груп до 10, Спільний координаційний центр (СКЦ) 31 жовтня перевірив 46 суден з 1,7 млн т української агропродукції, які вже вирушили до портів призначення. 
  • Черга із суден в Босфорі, які очікують на інспекцію, скоротилася до 147 суден як на вихід, так і на вхід, зазначили в міністерстві.
  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і російський диктатор Путін сьогодні обговорили телефоном «зернову угоду», повідомила канцелярія турецького президента. Ердоган висловив упевненість, що рішення щодо постачання зерна буде знайдено «за допомогою конструктивного підходу». 
  • У Кремлі згодом повідомили, що Путін заявив Ердогану, що повернення Росії в «зернову угоду» можливе лише після розслідування удару по Севастополю та гарантій безпеки від Києва.
  • Як пише «Коммерсантъ» з посиланням на представника ООН, Туреччина, Україна та ООН не запланували рух кораблів гуманітарним коридором на 2 листопада. «Призупинення руху кораблів у рамках «зернової угоди» на 2 листопада є тимчасовим заходом», – повідомили в офісі генсека ООН.

Контекст

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» через так званий «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію «зерновим коридором». 

За три місяці реалізації «Зернової ініціативи» 422 судна експортували майже 10 млн т агропродукціі. Цей обсяг міг би бути на 30-40% більше, якби РФ не блокувала проведення інспекцій в Босфорі.

ООН та Туреччина наголосили на необхідності продовження «Зернової ініціативи» та погодили рух суден гуманітарним коридором. Водночас тривають перемовини ООН та Туреччини з делегацією РФ, де сторони продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації ініціативи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні