Туреччина підтримує експорт зерна з України і продовжить зусилля щодо укладання угоди після виходу Росії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Туреччина підтримує експорт зерна з України і продовжить зусилля щодо укладання угоди після виходу Росії

2 хв читання

Getty Images

Туреччина продовжить свої зусилля щодо укладання угоди з експорту зерна з Чорного моря, попри позицію Росії, заявив президент Тайїп Ердоган після того, як Москва призупинила свою участь в ініціативі, пише Reuters.

Ключові факти

  • «Навіть якщо Росія поводитиметься нерішуче, бо не отримала таких самих благ, ми продовжимо наші рішучі зусилля на благо людства», – сказав Ердоган.
  • Днями Москва звинуватила Київ у нападі на її Чорноморський флот і в суботу відмовилася від угоди. Росія та Україна входять до найбільших світових експортерів продовольства, а російська блокада поставок українського зерна на початку цього року викликала глобальну продовольчу кризу.
  • «Наші зусилля щодо доставки цієї пшениці до країн, які стикаються із загрозою голоду, очевидні. Завдяки спільному механізму, який ми створили у Стамбулі, ми здійснили свій внесок у полегшення глобальної продовольчої кризи», – сказав Ердоган.
  • Він додав, що угода вже надала 9,3 млн т продовольства на світові ринки.
  • На думку двох сінгапурських трейдерів, відмова Росії від укладеної за посередництва ООН угоди з експорту зерна, ймовірно, вдарить по постачанню в країни, залежні від імпорту, що посилить глобальну продовольчу кризу і спровокує зростання цін. Сотні тисяч тонн пшениці, заброньованої для доставки до Африки та на Близький Схід, під загрозою, тоді як експорт української кукурудзи до Європи скоротиться, пише Reuters.
  • Фʼючерси на пшеницю в Чикаго в понеділок підскочили більш ніж на 5%, а на кукурудзу – більш ніж на 2% через побоювання щодо постачання.

Контекст

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну – другого за величиною експортера зерна у світі – закрило порти країни на Чорному морі, залишивши величезну кількість продовольства на мілині та спровокувавши побоювання щодо глобальної кризи голоду.

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який моніторитиме роботу «зернових коридорів».

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода щодо вивезення зерна з України виявилася обманом. 13 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія спробує зірвати «зернову угоду» в листопаді, тож Україна вже працює з ООН, Туреччиною та країнами-отримувачами української агропродукції, щоб цього не допустити.  

ООН наполягає на тому, щоб Росія та Україна домовилися про угоду щодо експорту хімікатів через Чорне море. Так, дипломати ООН ведуть переговори з Києвом та Москвою про повторне відкриття трубопроводу «Тольятті – Одеса». Згодом Росія звернулась в ООН і повідомила, що готова відмовитися від продовження угоди наступного місяця, повідомив постійний представник Росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов.  

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди». Причина: нібито через «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, один з морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію по «зерновому коридору».

Станом на 31 жовтня «зерновий коридор» працює, повідомляє Адміністрація морських портів України. Сьогодні з українських портів вийшло 12 суден із зерном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні