Категорія
Новини
Дата

На гривню тисне «психологічний чинник». НБУ заявив, що готовий вживати додаткових заходів за необхідності

Зростання попиту на іноземну валюту в січні відбувалося через психологічний чинник, пов’язаний із геополітичними подіями довкола України та реакцією на них учасників ринку, сказав заступник голови НБУ Юрій Гелетій в коментарі «Економічній правді». З початку року Нацбанк продав на ринку $581 млн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Посилився попит на іноземну валюту з боку нерезидентів на валютному ринку України. Зокрема, нерезиденти-інвестори в ОВДП продали з початку року облігацій на загальну суму більше 5 млрд грн та купили іноземної валюти на суму $264 млн.
  • Вплив на загальну ринкову кон’юнктуру мали традиційно активні бюджетні видатки у грудні.
  • Традиційно у січні спостерігається певне зменшення продажу валюти підприємствами АПК. Обсяги продажу валюти з боку гірничо-металургійної галузі лишаються на високих рівнях і наразі не демонструють ознак до зменшення, заявили в НБУ.
  • У січні Нацбанк «активно згладжує» надмірні курсові коливання інтервенціями. Станом на ранок 18 січня НБУ продав на ринку $581 млн.
  • Валютний ринок України «має за собою надійне макроекономічне підґрунтя, а також є значно стійкішим до шоків». Обсяг валютних резервів (понад $30 млрд) дозволяє регулятору, за потреби, продовжувати активно діяти на валютному ринку.
  • Нацбанк готовий оперативно вжити додаткових заходів для стабілізації ринку, заявив Гелетій.

Контекст

18 січня офіційний курс гривні перетнув позначку в 28 грн за долар. Курс на міжбанківському ринку за тиждень впав на 2,2% за рахунок значного переваження попиту над пропозицією.

З моменту появи новин про накопичення російських військ біля кордонів України наприкінці жовтня 2021-го долар подорожчав більш ніж на 6%, хоча до цього курс гривні зміцнювався і досяг півторарічного максимуму – 26,09 грн/$. У листопаді та грудні попит на долар був близький до ажіотажного: за два місяці НБУ пʼять разів доводилося підтримувати ринок інтервенціями, майже завжди – великими. У листопаді-грудні Нацбанк продав на міжбанку $1,03 млрд – 81% всього обсягу продажу за рік. Для порівняння, під час весняної ескалації та зосередження російських військ на кордоні з Україною НБУ лише раз виходив на валютний ринок, продавши $50 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні