Категорія
Новини
Дата

НАБУ і САП повідомили про підозру власнику дорожньої компанії за хабарі ексголові «Укравтодору». За даними «Наших грошей», йдеться про власника компанії «Альтком»

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили бенефіціару групи компаній про підозру в наданні хабарів колишньому в.о. голови «Укравтодору» Славоміру Новаку. «Наші гроші» повідомляють, що підозру вручили власнику «Альткому» Олександру Тісленку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідства, підозрюваний систематично давав хабарі як «абонентську плату» керівництву «Укравтодору» в обмін на «лояльність» до його компаній. Загалом йдеться про $575 000 та €70 000 упродовж 2017–2019 років.
  • За ці гроші колишній очільник «Укравтодору» сприяв компаніям підозрюваного в продовженні строку дії контракту з виконання робіт на окремих ділянках дороги М-05 Київ – Одеса, фінансування якої здійснювалося коштом кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку.
  • Крім того, керівник «Укравтодору» «не помітив» порушення графіку виконання робіт компанією підозрюваного, що дало змогу уникнути сплати понад €9 млн штрафу.

Контекст

Славомір Новак з 2011-го по 2013 рік був міністром транспорту і водного господарства Польщі. З 19 жовтня 2016 по 1 жовтня 2019 року працював в Україні на посаді голови «Укравтодору». У липні минулого року НАБУ з представниками Центрального антикорупційного бюро Республіки Польща викрили злочинну групу на чолі з Новаком, мета якої полягала в одержанні неправомірної вигоди від представників компаній у сфері дорожнього господарства. Новака підозрюють у розкраданні грошей при проведенні тендерів на суму €270 млн.

Тоді в цій справі затримали й повідомили про підозру Новаку, двом громадянам Польщі, іноземцю-представнику однієї з компаній-учасниць тендерів «Укравтодору», радниці Новака, громадянці України.

Також його підозрюють у підбурюванні лікаря Медичного військового інституту у Варшаві до надання медичних довідок, якими він мав намір скористатися, щоб виправдати свою відсутність на роботі в Україні. Наприкінці вересня 2020 року у справі Новака затримано ще три особи в Польщі. Їм висунуто звинувачення в наданні йому хабарів на загальну суму понад мільйон гривень для того, щоб обійняти впливові посади. 

Торік суд у Польщі арештував Новака, а 12 квітня 2021 року його звільнили з-під варти. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні