Категорія
Новини
Дата

НАБУ заявило, що викрило схему на закупівлях продуктів на 62,5 млн грн. Підозру повідомили топчиновнику Мінагрополітики

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) заявило про викриття зловживання на суму 62,5 млн грн при закупівлі АТ «Укрзалізниця» продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану, повідомила пресслужба НАБУ. Підозру повідомлено першому заступнику міністра аграрної політики та продовольства. Ймовірно, йдеться про Тараса Висоцького.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • В НАБУ заявили, що викрили дві схеми закупівлі продуктів харчування для забезпечення нагальних потреб держави в умовах воєнного стану. В реалізації оборудки підозрюють колишніх та чинних топпосадовців, йдеться у повідомленні. 
  • Про підозру у справі повідомили двом особам: першому заступнику міністра аграрної політики та продовольства (з травня 2021 року цю посаду обіймає Тарас Висоцький), якому інкримінують ч. 2 ст. 364 КК України, та ексзаступнику міністра економіки – ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України (ймовірно, йдеться про звільненого у червні заступника міністра Олександра Грибана, у якого минулого року вже проходили обшуки за цією справою).
  • Як зазначають в НАБУ, за підсумком двох епізодів АТ «Укрзалізниця» зазнала збитків у розмірі 62,5 млн грн.
  • Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Слідство триває, встановлюються інші можливі учасники злочину, зазначається в пресрелізі НАБУ.

Контекст

За даними слідства, топпосадовець Мінагрополітики реалізував схему, яка передбачала закупівлю для потреб обласних військових адміністрацій коштом АТ «Укрзалізниця» продукції за завищеними цінами в обраної компанії.

Ця сама компанія закуповувала продукцію за ринковими цінами в іноземного виробника (Польща) через контрольовану фірму-посередника, пов’язану родинним зв’язком з керівником. Вартість 1 кг товару при цьому штучно збільшувалась орієнтовно на 150% (з 30 грн до 75 грн).

«Топпосадовець, зловживаючи владою і службовим становищем, забезпечив погодження відповідних рахунків на оплату та актів виконаних робіт, а також переведення коштів на рахунок ТОВ», – зазначається у повідомленні.

Отже, через дії посадовця з березня до серпня 2022 року АТ «Укрзалізниця» переплатила цій компанії понад 28,8 млн грн (з ПДВ).

У цей же період за участю згаданого у першому епізоді топпосадовця мала місце аналогічна схема. Продукти для потреб держави закуповувались за завищеними цінами в іншої підконтрольної компанії, заявило слідство. Вона через «свою» фірму-посередника купляла продукцію в іноземного виробника (Туреччина) за ринковими цінами. 

Як і у першому епізоді, завищення ціни відбувалося саме на етапі продажу продукції однією підконтрольною компанією іншій, а кожен кілограм здорожувався майже на 100% (з 30 грн до 55 грн), йдеться у повідомленні. 

Для забезпечення закупівлі продукції у ТОВ до схеми, окрім першого заступника міністра аграрної політики та продовольства, також залучили чинного на той момент заступника міністра економіки. Він, зокрема, приховував дані про наявність більш вигідних пропозицій від інших учасників ринку, включно з українськими виробниками, заявило слідство.

«Через дію схеми у період з березня до серпня 2022 року АТ «Укрзалізниця» переплатило підконтрольній учасникам схеми компанії 33,7 млн грн. Після отримання оплати гроші виводилися на закордонну компанію з ознаками фіктивності для подальшої легалізації. Також виявлені чорнові записи у одного з учасників оборудки зі схемою розподілу неправомірної вигоди», – йдеться у пресрелізі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні