Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» планує накопичити у газових сховищах принаймні 13 млрд кубів газу до опалювального сезону

Найбільша державна компанія «Нафтогаз України» при підготовці до опалювального сезону планує накопичити принаймні 13 млрд кубометрів газу, це буде газ українського видобутку. Про це повідомив голова правління «Нафтогазу України» Олексій Чернишов в ефірі ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У підземних газосховищах наразі зберігається понад 8 млрд кубометрів газу, повідомив Чернишов.
  • Враховуючи, що «Укргазвидобування» нарощує видобуток, «Нафтогаз» планує забезпечити потреби українців газом внутрішнього видобутку. «Цього обсягу точно вистачить», – запевнив керівник «Нафтогазу».
  • На початок опалювального сезону «Нафтогаз» планує накопичити не менше 13 млрд кубометрів газу. «Я впевнений, що буде більше», – додав Чернишов.
  • На випадок форс-мажору «Нафтогаз» має регулярну програму ЄБРР «надзвичайна кредитна лінія». У разі необхідності компанія зможе нею скористатися, щоб створити страховий резерв газу для проходження опалювального сезону.

Контекст

Олексій Чернишов неодноразово заявляв, що Україна пройшла опалювальний сезон 2023-2024 років без імпорту газу. На початок жовтня 2023 року в українських сховищах було 15,75 млрд кубометрів природного газу.

Впродовж опалювального сезону 2023/2024 рр. було відібрано 8,5 млрд куб. м природного газу з ПСГ, з них Україна використала 6,7 млрд куб. м, свідчать дані «Укртрансгазу».

Експорт газу приватних видобувників заборонено, «Нафтогаз» викуповує цей газ на «Українській енергетичній біржі». У 2023 році держкомпанія викупила 1 млрд кубометрів газу, зазначив Чернишов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні