«Нафтогаз» планує викупити у Ахметова, Пінчука та Злочевського мільярди кубометрів газу. Чому вони не в захваті /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Компанії
Дата

«Нафтогаз» планує викупити у Ахметова, Пінчука та Злочевського мільярди кубометрів газу. Чому вони не в захваті

Колаж Анна Наконечна

Держкомпанія «Нафтогаз України» планує викупити у приватних видобувників газ, експорт якого під час війни заборонений. Ціна питання – понад $1 млрд. Чому бізнес вважає, що це призведе до занепаду галузі?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Це все одно, що вести перемовини із револьвером біля скроні», – каже про ініціативу «Нафтогазу» керівник однієї з видобувних компаній, який погодився спілкуватися на умовах анонімності. «Без можливості експорту ми не можемо продавати за ринковими цінами», – додає він.

Уряд заборонив експорт газу з середини червня 2022-го. «ДТЕК Нафтогаз» Ріната Ахметова, «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського та партнерів, що передано в АРМА, колишня Burisma Миколи Злочевського, нині група Ділоретіо, Smart Energy Вадима Новинського, корправа і активи якої було арештовано, «Західнадрасервіс» Зіновія Козицького, Geo Alliance Віктора Пінчука та і всі інші приватні газовидобувні компанії опинились у скрутному становищі.

Через війну вони втратили приблизно 40–50% свого традиційного ринку – промисловість. Багато заводів та приватних компаній зупинилися, були знищені чи скоротили споживання газу.

У таких умовах приватні компанії були змушені знижувати видобуток. У 2022-му видобуток приватних компаній впав на 16%, до 4,2 млрд кубометрів, державних – на 3%, до 14,3 млрд кубометрів.

При цьому торік кожен третій кубометр газу, видобутий приватними компаніями, не був проданий, каже Артем Петренко, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України.

Непроданий газ приватники накопичували у сховищах. У березні у підземці було близько 10 млрд кубометрів газу, з яких приватним видобувникам належить до 16%, за даними профільної асоціації. Це близько $550 млн за українськими цінами чи $688 млн за європейськими.

Найбільше газу у сховищах належить «ДТЕК Нафтогазу» – 0,9 млрд кубометрів. Ще понад 0,16 млрд кубометрів газу належить «Укрнафтобурінню». 

«Нафтогаз» планує викупити у Ахметова, Пінчука та Злочевського мільярди кубометрів газу. Чому вони не в захваті /Фото 1

Після завершення опалювального періоду очікувалося, шо уряд дозволить експорт газу, каже Степан Козицький, генеральний директор групи компаній «Західнадрасервіс». «Між владою і бізнесом була неформальна домовленість, що ми продовжуємо видобувати, а уряд після зими відкриє експорт», – каже керівник однієї з видобувних компаній на умовах анонімності. 

Натомість заборона на експорт газу збереглась, а «Нафтогаз» запропонував альтернативу: викуп газу поточного видобутку у приватників за внутрішніми цінами, які на 20% менші, ніж у Європі. Газ на європейській біржі TTF коштує $444 за 1000 кубометрів, на Українській енергетичній біржі – близько $355. Якщо припустити, що до кінця року приватники видобудуть 3,15 млрд кубометрів, за українськими цінами це коштуватиме $1,12 млрд.

Чому сам «Нафтогаз» викуповує газ у приватних видобувників? Уряд поклав на «Нафтогаз» обовʼязок забезпечувати достатні запаси газу для проходження опалювального періоду. Власного видобутку держкомпанії не вистачає, щоб задовольнити потреби населення та теплокомуненерго. Тому держкомпанія змушена імпортувати газ або викуповувати його у приватних компаній. Торік «Нафтогаз» мав накопичити до середини жовтня 15 млрд кубометрів. Україна увійшла в опалювальний період із запасами понад 14,2 млрд кубометрів.

26 квітня «Нафтогаз» вийшов на аукціон із бажанням купити 6 млн кубометрів у приватних компаній на Українській енергетичній біржі за ціною близько 13 000 грн за кубометр. Вдалося купити лише 1,6 млн кубометрів.

Для видобутого минулоріч газу ця ціна є збитковою для бізнесу, пояснили в «Укрнафтобурінні». Бо рента нараховується з прив’язкою до минулорічних цін на газ.

Бізнес не в захваті від рішення «Нафтогазу». «Це неправильне рішення, – каже Козицький. – Уряд міг би дозволити експортувати хоча б 50%, а решту закачувати у сховища. Цього вистачило б на наступну зиму», – каже Козицький. Такий підхід, за його словами, спонукав би приватні компанії інвестувати та нарощувати видобуток.

За поточних умов Козицький очікує падіння видобутку приватних компаній через відсутність інвестицій ще на 10% у цьому році. Очільник іншої великої видобувної компанії очікує падіння на 15%.«Щоб утримувати темпи видобутку, треба бурити, а без інвестицій цього не буде. Ми відкинемось у 2012 рік», – каже він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні