Категорія
Новини
Дата

Нагороджується свобода слова. Нобелівську премію миру отримали журналісти з Філіппін і Росії. Чому це важливо

Журналісти Марія Ресса і Дмитро Муратов. Ілюстрація Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach / Shutterstock / Анна Наконечна

Журналісти Марія Ресса і Дмитро Муратов. Ілюстрація Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach / Shutterstock / Анна Наконечна

Нобелівську премію миру не завжди отримують люди, що несуть позитивні суспільні зміни. Два роки тому нагороду вручили прем’єр-міністру Ефіопії Абій Ахмеду Алі за врегулювання прикордонного конфлікту з сусідньою країною Еритреєю. Проте згодом він повернувся до тактики своїх попередників. Алі розпочав громадянську війну у північному регіоні Ефіопії. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Цьогоріч Нобелівський комітет звернув увагу на захист свободи слова. Лауреатами премії миру стали журналісти Марія Ресса, 58, і Дмитро Муратов, 59. Їх нагородили за боротьбу за свободу вираження поглядів на Філіппінах і в Росії. 

Всесвітній індекс свободи преси, який складає організація «Репортери без кордонів», показує: робота журналістів серйозно ускладнена в 73 зі 180 країн, врахованих у рейтингу, та обмежена ще в 59. Україна посягає в рейтингу 97 місце. 

Головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова каже, що цього разу Нобелівський комітет не просто дав премії представникам двох конкретних країн, а звернув увагу на світову тенденцію. У Нобелівському комітеті Рессу і Муратова називають журналістами, які відстоюють ідеал професії у світі, в якому демократія та свобода преси зіштовхуються з усе більш несприятливими умовами.

Щоденний подвиг

Дмитро Муратов — співзасновник та головний редактор «Новой газеты», видання, яке Нобелівський комітет назвав «найбільш незалежною газетою Росії». З моменту створення «Новая газета» писала про корупцію, поліцейське насильство, незаконні арешти, фальсифікацію результатів виборів, «фабрики тролів», збройні сили Росії. Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва називає роботу «Новой газеты» геройством. «Це питання щоденного виживання і цього видання, і журналістів, які у ньому працюють», – переконана Мусаєва. 

Муратов присвятив нагороду шістьом журналістам зі своєї редакції, котрих вбили через їхню професійну діяльність. «Ігор Домніков, Юрій Щекочихін, Анна Політковська, Стас Маркелов, Анастасія Бабурова, Наташа Естемірова – саме ці люди отримали сьогодні Нобелівську премію», – цитує Муратова «Новая газета». Зокрема, Анну Політковську, яка висвітлювала конфлікт Росії у Чечні, застрелили 2006-го року. Термін притягнення до відповідальності замовників її вбивства минув за день до оголошення Муратова лауреатом премії.

«Ми будемо старатися допомагати людям, які зараз визнані агентами, котрих гноблять, висилають з країни», – каже Муратов. Севгіль Мусаєва вважає катастрофою ситуацію із свободою слова в Росії і визнанням журналістів іноземними агентами. «Я розумію цей жест Нобелівського комітету як підтримку не тільки одного видання і Дмитра Муратова, а усієї незалежної журналістики в Росії, яка зараз зіткнулася з надпроблемами», – додає Мусаєва. 

Коли йдеться про Крим, Муратов визнає, що Росія привласнила територію іншої країни. Однак називати півострів українським не поспішає, адже тамтешні жителі уже проголосували за приєднання до РФ. 

Захищаючи факти 

«Марія Ресса використовує свободу вираження, щоб показувати зловживання владою, насильство і зростаючий авторитаризм в рідній країні», – пише про першу лауреатку філіппінського походження Нобелівський комітет. У 2012 році Ресса відкрила і очолила видання Rappler, щоб будувати проактивні спільноти за допомогою технологій, інтернету і смартфонів. «Ідеєю було взяти журналістику та телебачення і покласти їх в кишеню», – пояснює Ресса.

Це актуально для Філіппін, де середній вік населення – 25 років. Facebook став для філіппінців головним публічним простором, що визначає реальність. «Майже 97% населення або користуються інтернетом, або сидять на Facebook», – каже Ресса. Зараз у Rappler 4,5 мільйона підписників у цій соціальній мережі.

Ресса присвятила отриману Нобелівську премію миру своєму медіа, яке стало оплотом опозиції Президенту Філіппін Родріго Дутерте. Одним з перших кроків Дутерте як новообраного президента в 2016 році була боротьба з розповсюдженням наркотиків. Люди, яких адміністрація асоціювала з поширенням наркотиків у країні, почали вмирати тисячами. 

Rappler і Ресса вирішили притягнути державу до відповідальності. У відповідь обрушилися атаки в соціальних мережах. Проти медіа розгорнули повномасштабну кампанію та звинуватили в розповсюдженні неправдивої інформації. Щогодини Резза отримувала близько 90 повідомлень з погрозами. «Просто тому, що ви журналісти, ви думаєте, що захищені від вбивства», – сказав тоді Дутерте. Рессо заарештовували, звинувачуючи в наклепі в кіберпросторі, але зрештою їй вдалось оскаржити цей вирок. У серпні 2021 суд закрив справу.

Севгіль Мусаєва познайомилася із головною редакторкою Rappler в 2018 році на врученні премії американської незалежної організації Комітет захисту журналістів. «Мене вразила її емоційна промова того дня. Ця нагорода було абсолютно заслуженою. Це були оплески від усіх присутніх в залі журналістів», — згадує Мусаєва.

На початку жовтня Родріго Дутерте заявив, що йде з політики. Згідно з Конституцією Філіппін, він не міг балотуватися на другий президентський термін – але міг би залишитися віцепрезидентом. У 2022 році він складе повноваження.

Журналістика ще ніколи не була так важлива, як сьогодні, вважає Ресса. ​​«Тим не менш, продовжуючи робити те, що ми робимо, Rappler щодня стикається з ризиком закриття», – сказала журналістка після оголошення новини про присудження їй Нобелівської премії миру. Ресса і її редакція продовжать захищати факти, адже світ без фактів, за її словами, – світ без правди і довіри.

Юлія Мостова називає лауреатів премії миру в 2021 році хранителями реальності – на противагу тим, хто повторює її понівечені пропагандистські копії. «Вони представляють зникаючий вид – відповідальну, чесну, компетентну журналістику. Я рада, що Нобелівський комітет звернув увагу на хворобу і нагородив лікарів. Хоч би не пізно».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні