Категорія
Новини
Дата

Зростання підтримки вступу до ЄС та НАТО, віра в оптимістичне майбутнє. Gradus Research провела опитування до Дня Незалежності

Єдність у баченні напрямку розвитку країни зберігається та підсилюється, бачення майбутнього України після війни – оптимістичне. Про це свідчать результати опитування населення напередодні Дня Незалежності, яке провела дослідницька компанія Gradus Research.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Наразі 61% опитаних громадян вважають, що країна рухається у правильному напрямку, тоді як у березні 2022 року таких було трохи більше половини (52%).
  • Суттєво зросла і підтримка вступу України до ЄС та НАТО: якщо у серпні 2021 року такий вектор розвитку здавався правильним 61% та 60% опитаних відповідно, то зараз таку думку висловлюють 78% і 79% респондентів, свідчать результати дослідження.
Зростання підтримки вступу до ЄС та НАТО, віра в оптимістичне майбутнє. Gradus Research провела опитування до Дня Незалежності /Фото 1
  • Війна сприяла єдності та активній розбудові горизонтальних зв’язків у суспільстві, завдяки яким українцям вдається вирішувати складні завдання на рівні «людина–людина». Водночас, ми бачимо зростання очікувань громадян від держави, що традиційно сприймаються як індикатори рівня патерналізму. 
Зростання підтримки вступу до ЄС та НАТО, віра в оптимістичне майбутнє. Gradus Research провела опитування до Дня Незалежності /Фото 2
  • Натомість результати опитування свідчать про відчутні зміни в бік більшого прояву альтруїстичних настроїв у суспільстві. Зокрема, наразі майже третина опитаних громадян (28%) готові поступитися власними інтересами заради суспільної злагоди проти 14% у довоєнному 2021 році. А частка тих, хто вважає власні інтереси важливішими за суспільну злагоду, за два роки скоротилася з двох третіх (66%) до половини опитаних (51%).
  • Про фірмове українське свободолюбство свідчить той факт, що забезпечення свобод кожного громадянина є обов’язковою умовою сучасного розвиненого суспільства, – так вважають 73% респондентів. І їх частка зросла з 2021 року на 5 відсоткових пунктів.
  • Віра у можливість мати краще життя у майбутньому стабільно висока і навіть вища за довоєнний рівень – так вважають 68% опитаних, у 2021-му їх частка складала 62%.
Зростання підтримки вступу до ЄС та НАТО, віра в оптимістичне майбутнє. Gradus Research провела опитування до Дня Незалежності /Фото 3
  • Серед основних можливостей після перемоги респонденти бачать підвищення оборонної спроможності держави (52%), економічну світову підтримку (40%) та оновлення інфраструктури та міст (40%). 
  • Водночас необхідність відновлення міст та інфраструктури видається великій частці опитаних (58%) одним з головних післявоєнних викликів. Серед інших викликів – необхідність економічного відновлення країни та матеріального становища населення (54%), а також забезпечення безпеки на територіях, що були окуповані чи стали місцем ведення бойових дій (52%).

Методологія. Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст із кількістю мешканців понад 50 000 у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Періоди проведення поля: 26 липня 2021 (розмір вибірки – 1000 респондентів), 5 серпня 2021 року (розмір вибірки – 1022 респондентів), 6 березня 2022 року (розмір вибірки – 1000 респондентів). 7-8 серпня 2023 (розмір вибірки – 1100 респондентів).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні