Долар вперше за літо перевищив 38 грн/$ /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Долар вперше за літо перевищив 38 грн/$. Девальвація повертається? Чотири причини зростання курсу

Долар вперше за літо перевищив 38 грн/$ Фото Shutterstock

Готівковий долар дорожчає: «плюс» гривня за останній місяць. На це впливають сезонні та психологічні фактори, як-от попит на долар з боку малих фермерів і сезон відпусток. Чи означає це, що період стабільної гривні остаточно закінчився? 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Протягом останнього місяця долар на готівковому ринку здорожчав на гривню, вперше з квітня перевищивши рівень у 38,2 грн/$. Це тимчасове явище чи початок довгострокового тренду на ослаблення гривні? 

Опитані Forbes аналітики поки не бачать суттєвих обʼєктивних причин для девальвації гривні, однак відзначають низку локальних чинників. Ситуація в готівковому сегменті валютного ринку залишається контрольованою, запевняє і Національний банк у письмовій відповіді на запит Forbes.

Як на курс гривні впливають сезонні фактори й можливі помʼякшення обмежень на валютному ринку та чи слід очікувати значного ослаблення гривні у найближчому майбутньому?

Що відбувається на готівковому і безготівковому валютних ринках

Якщо місяць тому медіана продажу на готівковому ринку перебувала на рівні 37,2 грн/$, то станом на 22 серпня вона зросла до 38,28 грн/$. 

Значних підстав для зростання розриву між готівковим і безготівковим курсом зараз немає, констатує директор департаменту аналітичних досліджень «Райффайзен Банку» Олександр Печерицин. «Міжбанк повністю контролюється Нацбанком, – каже він». – Тому в того невеличкого сегмента ринку, який ми називаємо готівковим, немає причин для додаткових коливань або девальваційних трендів».

Про стабільність сутуації на міжбанку свідчать обсяги інтервенцій НБУ. У травні різниця між продажем і купівлею регулятором валюти на міжбанку складала $1,93 млрд, у червні – $1,8 млрд, у липні – $1,95 млрд. У серпні станом на 20 число інтервенції становили $1,34 млрд.

Чому тоді курс просідає? Опитані аналітики відзначають кілька причин.

Спекуляції на ринку обмінників і втрата великого гравця. На короткострокове послаблення гривні могли вплинути спекуляції на ринку та деякі сезонні фактори, вважає Печерицин з Райффайзену. «Я це пов’язую з пошуком обмінниками можливостей заробити на волатильності, – каже Печерицин. – Банківський обмінний ринок більш зарегульований, а у небанків є більше можливостей для коливань курсу».

Тиску на роздрібний сегмент може додати втрата ліцензії одним із найбільших гравців серед небанківських обмінників – одеською компанією «Фінод». Вона мала мережу з понад 400 обмінних пунктів. Усього в Україні близько 3000 офіційних обмінників. «Звичайно, це може короткостроково вплинути на курс», – зазначає очільник Асоціації учасників валютного ринку Павло Кушніренко. Втім, він вважає, що ринок швидко компенсує втрату великого конкурента.

Сезонний попит фермерів. Ситуативні коливання курсу можуть бути повʼязані, зокрема, і з сезонним чинником, кажуть і в Нацбанку. «Так, зазвичай саме наприкінці серпня – на початку вересня дрібні аграрії переводять частку гривневої виручки у валюту до наступної посівної», – йдеться у письмовій відповіді НБУ.

Про вплив попиту з боку фермерів, крім НБУ і Печерицина, каже й директорка аналітичного департаменту Dragon Capital Олена Білан.

Період відпусток. Інший сезонний фактор – частіші подорожі українців за кордон за рахунок сезону відпусток. Це може збільшувати попит на валюту, кажуть Печерицин з Райффайзен банку та виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. 

Очікування населення та плани Нацбанку. Насамкінець на готівковий ринок завжди впливає психологічний фактор, тобто очікування населення, каже керівник служби продажу казначейських продуктів банку Авангард Юрій Крохмаль. «Анонсовані НБУ кроки щодо валютних послаблень асоціюються зі сценарієм поступового знецінення гривні, – пояснює він. – Через це маємо підвищений попит на валюту в цьому сегменті».

Що буде з гривнею далі

НБУ навряд чи вдаватиметься до різких змін на валютному ринку, вважає Крохмаль з банку Авангард. Він очікує точкових послаблень валютних обмежень, що матиме незначний вплив на курс. З високою долею ймовірності до кінця року курс залишиться фіксованим, вважає Крохмаль. 

У письмовому коментарі НБУ зазначається, що перехід до більшої гнучкості курсу відбудеться лише, коли будуть забезпечені необхідні передумови. Йдеться про такі параметри: інфляція та інфляційні очікування, обсяг міжнародних резервів і стійкість валютного ринку, процентні ставки (зокрема додатний рівень облікової ставки та привабливість гривневих інструментів).

Також у Нацбанку зазначили, що навіть за переходу до більшої гнучкості курсу, регулятор братиме активну участь у торгах на валютному ринку та компенсуватиме можливий структурний дисбаланс на ньому. Про «відпускання» курсу у вільне плавання не йдеться, зазначили в НБУ. 

Нинішнє ослаблення гривні не є початком довгострокового тренду на девальвації, тому не слід очікувати значної зміни готівкового курсу у найближчому майбутньому, каже Печерицин з Райффайзен Банку. 

Один з аргументів – на ринку усталився механізм саморегуляції валютного ринку: при зростанні роздрібного курсу валюти власникам короткострокових валютних депозитів вигідніше здавати валюту саме в обмінниках по завершенню дії вкладів. 

«Як тільки різниця перевищує 20-50 копійок і більше, одразу збільшується пропозиція валюти від громадян, які хочуть отримати прибуток, – каже Печерицин. – Це для мене головний фактор на користь того, що готівковий курс сильно не відходитиме від безготівкового».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні