Андрій Веревський, співласник агрохолдингу Kernel /надано пресслужбою, а також оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta.
Категорія
Компанії
Дата

На шляху до 100%. Kernel Андрія Веревського планує продати акцій на $60 млн ніби для того, щоб покрити борги. Чому інвестори не вірять компанії

Андрій Веревський, співласник агрохолдингу Kernel Фото надано пресслужбою, а також оброблено і доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta.

Агрохолдинг Kernel планує продати максимум 216 млн акцій і виручити за них $60 млн. Основна причина –скорочення заборгованості. Але інвестори вважають, що таким чином компанія розмиває частку міноритаріїв. Про що мова? 

Агрохолдинг Kernel Андрія Веревського (ринкова капіталізація майже $282 млн) вирішив розмістити акції з метою залучити до $60 млн. Викупати акції можуть лише наявні акціонери компанії, про це повідомляється на сайті компанії.

Заявки приймають до вечора 28 серпня. До 31 серпня учасники мають внести необхідний для купівлі акцій депозит, а розміщення закривають 4 вересня. Якщо подана сума буде меншою, ніж $50 млн, рада директорів може скасувати розміщення.

«Кількість акцій і ціна випуску будуть визначені в процесі формування книги заявок, організованому за правилами голландського аукціону, з урахуванням обмежень, що випливають зі статутного капіталу компанії», – йдеться в повідомленні Kernel на Варшавській фондовій біржі у вівторок.

Мета залучення – скорочення заборгованості, як того вимагають її кредитори, а також залучення додаткового капіталу, потреба в якому виникла через припинення «зернової угоди» та завданих втрат російськими ракетами. Kernel оцінює збитки від атак в $32 млн ($20 млн – пошкоджена інфраструктура в портах Одеса, Чорноморськ і Рені; $12 млн – втрачені товари).

Загальний борг компанії – $1,4 млрд. При цьому станом на 31 липня сума коштів на балансі Kernel була $1,2 млрд і ще $327 млн в якості непроданої готової продукції. «У компанії готівки не набагато менше, ніж боргу, – зазначає стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук. – Для кредиторів $60 млн не зроблять погоду». Він припускає, що випуск акцій відбувається як сигнал того, що Веревський готовий підтримувати компанію.

На шляху до 100%. Kernel Андрія Веревського планує продати акцій на $60 млн ніби для того, щоб покрити борги. Чому інвестори не вірять компанії /Фото 1

Додатковий продаж акцій потрібний для того, аби розмити долю міноритарних акціонерів, вважає Павло Бойко, засновник Gonzo Invest й власник 2% акцій Kernel. «Веревський продовжує діяти в рамках своєї стратегії та лякає акціонерів і за безцінь скуповує акції», – каже він.  

Kernel зазначає, що планує продати максимум 216 млн акцій (тобто мінімальна вартість однієї акції $0,28). Наразі в обігу на Варшавській біржі майже втричі менше акцій – 84,031 млн. Їхній курс на закриття 21 серпня становив приблизно $3,36. «Навряд чи ціна буде $0,28, і тому $60 млн буде меншою кількістю акцій, але потенціал розмиття долі акціонерів суттєвий», – зазначає Нестерук.  

«Наскільки необхідна допомога в зазначеній сумі при грошових коштах у балансі компанії більш ніж в $1,1 млрд, зрозуміти важко, ми розглядаємо це, швидше, як символічний крок», – вважає аналітик, редактор ресурсу Share UA Potential Тарас Вінтерко. У разі, якщо міноритарії не погодяться прийняти участь у цьому раунді фінансування, їхня частка в компанії може бути додатково розмитою, відповідно, частка мажоритарного акціонера збільшиться, додає Вінтерко. Якщо у міноритаріїв буде маленька частка, то при виплаті дивідендів міноритарії отримуватимуть майже нічого, констатує Нестерук.

При заявлених умовах Веревський теоретично може збільшити свою долю в компанії до 90%. Цього буде достатньо, аби Веревський міг зробити сквіз аут (процедура примусового продажу міноритарними акціонерами своїх акцій мажоритарному акціонеру – ред.) і вивести компанію з біржі. 

Відхід Kernel з Варшавської біржі

10 березня компанія Веревського Namsen Limited (до травня володіла 38,05% акцій Kernel) заявила про намір викупити всі 61,95% акцій міноритарних акціонерів, тим самим отримати контроль над 100% компанії. Оголошена ціна викупу була 18,5 злотих за акцію (капіталізація всієї компанії за такою оцінкою близько $330 млн), це майже мінімальна ціна, дозволена правилами біржі. Але 12 травня Namsen викупила близько 36% акцій Kernel. Покупка обійшлася Веревському близько $122 млн (за умови, що всі бумаги були викупленні за ціною 18,5 злотих). 

15 травня Kernel подав до Управління фінансового нагляду Польщі заявку на вилучення своїх акцій з Варшавської фондовій біржі (ВФБ). Офіційно Kernel пояснював рішення піти з біржі тим, що компанія більше не бачить переваг від перебування на Варшавській біржі. Forbes у квітні писав, що, можливо, в Андрія Веревського була більш прагматична та конкретна причина – можливість дешево викупити акції й повернути контроль над холдингом. Станом на 22 серпня змін у статусі запиту компанії на делістинг з ВФБ немає. Він залишається на розгляді у польського фінансового регулятора PFSA.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні