Засновник компанії MacPaw Олександр Косован /Володимир Герасимов для Forbes Україна
Категорія
Лідерство
Дата

Просто робив те, у що вірив. Бізнес-принципи засновника компанії MacPaw Олександра Косована

5 хв читання

Засновник компанії MacPaw Олександр Косован Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

Що допомагає ІТ-бізнесмену Олександру Косовану керувати компанією та яких принципів він навчає своїх дітей? Принципи засновника компанії MacPaw

У лютому 2023 року українські правоохоронні органи жорстко висмикнули зі світу високих технологій відомого IT‐бізнесмена Олександра Косована, 36. У нього вдома та в офісі компанії MacPaw відбулися обшуки через земельні ділянки, придбані компанією у 2016–2021 роках. Там Косован будує рекреаційний комплекс для своїх співробітників.

«Маски-шоу» у Косована обурили бізнес-спільноту. «Мені соромно [за правоохоронців]», – прокоментував те, що діялося, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В історії компанії MacPaw це була перша силова сутичка з вітчизняними правоохоронними органами, каже Forbes Косован. Його компанія працює переважно на ринках США та ЄС. Основний продукт MacPaw – утиліта для очищення комп’ютерів CleanMyMac, перший варіант якої Косован написав на п’ятому курсі КПІ у 2008-му. Відтоді понад 30 млн користувачів купили CleanMyMac. У 2021-му Forbes оцінив статки бізнесмена у $235 млн.

У 2013-му Косован разом із бізнесменом Андрієм Довженком створив венчурний фонд SMRK. У портфелі фонду – зірки українського техбізнесу Ajax та Allset. Серед останніх інвестицій – Esper Bionics та Deus Robotics.

Якими принципами він керується у бізнесі та житті.

«Welcome to the club», – сказали мені багато знайомих підприємців, які займаються великим бізнесом, після розголосу історії з обшуками. Мало хто готовий про це публічно говорити, бо система побудована таким чином, що завжди існує ризик бути неправим. Ця історія підсвітила, що Україні потрібні зміни.

У моїй телефонній книзі немає контактів людей для розв’язання проблем. Це наш перший досвід сутички з правоохоронними органами в нашій компанії. MacPaw фізично в Україні, але більшість клієнтів – зі США та Європи. За 15 років у інших країнах у нас не було проблем із правоохоронними органами. За кордоном усе спокійно працює в правовому полі.

В Україні агресивне середовище для ведення бізнесу. Тебе намагаються спіймати та потягти донизу, як краби в банці. Більшість історій успіху – це всупереч, а не завдяки нашій державі. Чиновники без досвіду роботи в бізнесі фактично знищують деякі компанії, прикриваючись добрими намірами або популізмом. При цьому не несуть відповідальності за власні дії. На щастя, є й винятки.

Якщо в тебе є бачення, як щось змінити або поліпшити, – все можливо. Все навколо було створено людьми: фізичні предмети, правила, закони, принципи. І оскільки це було створено людьми, то, якщо інші люди докладуть достатньо зусиль, воно може змінитися.

Своїм дітям я намагаюся прищепити принцип «If you can dream it, you can make it». Це фраза Волта Діснея.

На початку створення компанії я просто робив те, у що вірив. І не знав, що насправді так не заведено. Це допомогло мені досягти успіху. Не оглядатися на те, що кажуть інші або як ведеться, а робити те, у що віриш – і з часом усе вдасться. Це дуже важливо.

З нещодавніх прикладів, що все змінюється, – це наш продукт Setapp, універсальний магазин застосунків за підпискою для Mac та iPhone. Передумов, що він стане доступним у екосистемі iOS, не було. Apple цілком контролює правила App Store і зробила закрите поле діяльності, внутрішню монополію.

Але ми мріяли й вірили, що це може змінитися. Із часом зовнішні події – дії регуляторів ЄС, судові позови інших компаній – підштовхнули Apple змінити свої правила. Тепер ця мрія набагато ближче.

Я інтроверт. Хоча моя позиція в бізнесі підштовхує виходити в публіку, спілкуватися з людьми, з партнерами. З часом я навчився це робити та навіть отримувати задоволення від результатів. Мені дуже пощастило з дружиною, бо вона закриває цей напрям взаємовідносин із людьми та доповнює мене, де необхідно.

Моя роль у компанії часто змінюється, хоча формально я СЕО. Я не люблю рутинну роботу, коли, прокидаючись щодня, треба робити одне й те саме. Я постійно шукаю, як себе краще застосувати. Це не завжди відбувається системно, але цей метод дозволяє постійно тримати себе в тонусі та знаходити натхнення.

Мені важливо, щоб у команді була дружня атмосфера. Це створює синергію, коли одна ідея доповнює іншу й таким чином підсилюється. Так можна отримати набагато кращий ефект, ніж коли є незалежні напрями, які жорстко конкурують між собою за ресурси.

Під час співпраці з людьми для мене дуже важлива їхня внутрішня мотивація. Чому люди займаються тим, чим займаються? Що їх драйвить? Які їхні життєві цінності? Професійні навички завжди можна опанувати, якщо є мотивація.

Наразі інвестфонд SMRK бачить зростання бізнес‐активності. Людей, які перестали боятися та мають наснагу нарешті започаткувати власну історію, побільшало. Це, як на мене, чудовий тренд, який дає віру в майбутнє: або зараз, або ніколи.

У 2023 році ми вже зробили чотири інвестиції

Це Deus Robotics – компанія, яка займається логіс­тичними робота­ми. Також Prengi, що розробляє платформу для обслуговуван­ня комерційної нерухомості. Ще одна – Aspichi, проєкт, який допомагає ство­рювати контент і технологію у VR-­просторі. Наприклад, коли хірург робить складну опера­цію, можна бути ніби присутнім на ній через VR. Та Osavul – OSINT-­а­наліз на базі штучного інте­лекту для захисту та виявлення інформаційних атак як на рівні держави, так і на рівні окремого бізнесу для захи­сту репутації.

Інвестуючи, ми вибираємо компанії за двома параметрами. Перший – це ідея, ринок і технологічна можливість реалізації. Другий – команда. Коли є команда з правильним досвідом, спрацьована, в якої горять очі, тоді будь-яку ідею можна реалізувати. Ми інвестуємо на досить ранніх стадіях: на етапі перевіреної та пропрацьованої ідеї або за наявності перших робочих прототипів. Між Seed і раундом A в термінології VC.

Зараз непоганий час для стартапів з точки зору людського капіталу. До війни у нас був значно перегрітий IT-ринок. Junior та middle-спеціалісти, влаштовуючись на роботу, мали завищені очікування. Це створювало проблему для тих самих стартапів, потрібні були значні ресурси. Нині ринок розвернувся у бік роботодавця: кандидатів набагато більше, ніж вакансій.

Наразі пріоритетний напрям роботи для MacPaw – це ніша consumer security. Ми бачимо в цій сфері значний потенціал і готові вкладатися в неї. Вже створили Tech R&D-напрям. Він досліджує цікаві ідеї, технології, що мають підказати, які саме продукти розробляти. Деталі я не розголошуватиму, але можу сказати, що ми працюємо над продуктом у сфері безпеки на базі штучного інтелекту.

Людям потрібно виділяти час на відновлення, навіть якщо здається: доки наші воїни воюють, неправильно відпочивати. Від щоденного стресу та новин з фронту ми накопичуємо негативну енергію, яка з часом впливає і на здатність мислити, і на здоров’я. У мене також були стани та емоційні гойдалки, після яких опускалися руки й нічого не хотілося робити. Працював із психотерапевтом. Згодом знайшов баланс, як і працювати, і допомагати, і відновлюватися. Але це було нелегко і все ще не стабільно.

Найбільший імпакт, який могли б принести технології штучного інтелекту, це в певному сенсі замінити чиновників і неефективну систему держуправління. Наразі ми є свідками нової «індустріальної» революції, яка значно змінить світ навколо нас. Україна могла б бути однією з перших країн у світі, яка застосує штучний інтелект для поліпшення взаємодії держави та суспільства.

Замінивши частину держсектора на систему управління на ШІ-технологіях, можна було б мінімізувати людський фактор у прийнятті рішень і знизити рівень корупції. Я особисто вірю, що це можливо і найголовніше – вже реально з технологіями сьогодення. Головне, щоб у суспільства був на це запит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні