Засновник компанії MacPaw Олександр Косован /Володимир Герасимов для Forbes Україна
Категорія
Лідерство
Дата

Просто робив те, у що вірив. Бізнес-принципи засновника компанії MacPaw Олександра Косована

Засновник компанії MacPaw Олександр Косован Фото Володимир Герасимов для Forbes Україна

Що допомагає ІТ-бізнесмену Олександру Косовану керувати компанією та яких принципів він навчає своїх дітей? Принципи засновника компанії MacPaw

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У лютому 2023 року українські правоохоронні органи жорстко висмикнули зі світу високих технологій відомого IT‐бізнесмена Олександра Косована, 36. У нього вдома та в офісі компанії MacPaw відбулися обшуки через земельні ділянки, придбані компанією у 2016–2021 роках. Там Косован будує рекреаційний комплекс для своїх співробітників.

«Маски-шоу» у Косована обурили бізнес-спільноту. «Мені соромно [за правоохоронців]», – прокоментував те, що діялося, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В історії компанії MacPaw це була перша силова сутичка з вітчизняними правоохоронними органами, каже Forbes Косован. Його компанія працює переважно на ринках США та ЄС. Основний продукт MacPaw – утиліта для очищення комп’ютерів CleanMyMac, перший варіант якої Косован написав на п’ятому курсі КПІ у 2008-му. Відтоді понад 30 млн користувачів купили CleanMyMac. У 2021-му Forbes оцінив статки бізнесмена у $235 млн.

У 2013-му Косован разом із бізнесменом Андрієм Довженком створив венчурний фонд SMRK. У портфелі фонду – зірки українського техбізнесу Ajax та Allset. Серед останніх інвестицій – Esper Bionics та Deus Robotics.

Якими принципами він керується у бізнесі та житті.

«Welcome to the club», – сказали мені багато знайомих підприємців, які займаються великим бізнесом, після розголосу історії з обшуками. Мало хто готовий про це публічно говорити, бо система побудована таким чином, що завжди існує ризик бути неправим. Ця історія підсвітила, що Україні потрібні зміни.

У моїй телефонній книзі немає контактів людей для розв’язання проблем. Це наш перший досвід сутички з правоохоронними органами в нашій компанії. MacPaw фізично в Україні, але більшість клієнтів – зі США та Європи. За 15 років у інших країнах у нас не було проблем із правоохоронними органами. За кордоном усе спокійно працює в правовому полі.

В Україні агресивне середовище для ведення бізнесу. Тебе намагаються спіймати та потягти донизу, як краби в банці. Більшість історій успіху – це всупереч, а не завдяки нашій державі. Чиновники без досвіду роботи в бізнесі фактично знищують деякі компанії, прикриваючись добрими намірами або популізмом. При цьому не несуть відповідальності за власні дії. На щастя, є й винятки.

Якщо в тебе є бачення, як щось змінити або поліпшити, – все можливо. Все навколо було створено людьми: фізичні предмети, правила, закони, принципи. І оскільки це було створено людьми, то, якщо інші люди докладуть достатньо зусиль, воно може змінитися.

Своїм дітям я намагаюся прищепити принцип «If you can dream it, you can make it». Це фраза Волта Діснея.

На початку створення компанії я просто робив те, у що вірив. І не знав, що насправді так не заведено. Це допомогло мені досягти успіху. Не оглядатися на те, що кажуть інші або як ведеться, а робити те, у що віриш – і з часом усе вдасться. Це дуже важливо.

З нещодавніх прикладів, що все змінюється, – це наш продукт Setapp, універсальний магазин застосунків за підпискою для Mac та iPhone. Передумов, що він стане доступним у екосистемі iOS, не було. Apple цілком контролює правила App Store і зробила закрите поле діяльності, внутрішню монополію.

Але ми мріяли й вірили, що це може змінитися. Із часом зовнішні події – дії регуляторів ЄС, судові позови інших компаній – підштовхнули Apple змінити свої правила. Тепер ця мрія набагато ближче.

Я інтроверт. Хоча моя позиція в бізнесі підштовхує виходити в публіку, спілкуватися з людьми, з партнерами. З часом я навчився це робити та навіть отримувати задоволення від результатів. Мені дуже пощастило з дружиною, бо вона закриває цей напрям взаємовідносин із людьми та доповнює мене, де необхідно.

Моя роль у компанії часто змінюється, хоча формально я СЕО. Я не люблю рутинну роботу, коли, прокидаючись щодня, треба робити одне й те саме. Я постійно шукаю, як себе краще застосувати. Це не завжди відбувається системно, але цей метод дозволяє постійно тримати себе в тонусі та знаходити натхнення.

Мені важливо, щоб у команді була дружня атмосфера. Це створює синергію, коли одна ідея доповнює іншу й таким чином підсилюється. Так можна отримати набагато кращий ефект, ніж коли є незалежні напрями, які жорстко конкурують між собою за ресурси.

Під час співпраці з людьми для мене дуже важлива їхня внутрішня мотивація. Чому люди займаються тим, чим займаються? Що їх драйвить? Які їхні життєві цінності? Професійні навички завжди можна опанувати, якщо є мотивація.

Наразі інвестфонд SMRK бачить зростання бізнес‐активності. Людей, які перестали боятися та мають наснагу нарешті започаткувати власну історію, побільшало. Це, як на мене, чудовий тренд, який дає віру в майбутнє: або зараз, або ніколи.

У 2023 році ми вже зробили чотири інвестиції

Це Deus Robotics – компанія, яка займається логіс­тичними робота­ми. Також Prengi, що розробляє платформу для обслуговуван­ня комерційної нерухомості. Ще одна – Aspichi, проєкт, який допомагає ство­рювати контент і технологію у VR-­просторі. Наприклад, коли хірург робить складну опера­цію, можна бути ніби присутнім на ній через VR. Та Osavul – OSINT-­а­наліз на базі штучного інте­лекту для захисту та виявлення інформаційних атак як на рівні держави, так і на рівні окремого бізнесу для захи­сту репутації.

Інвестуючи, ми вибираємо компанії за двома параметрами. Перший – це ідея, ринок і технологічна можливість реалізації. Другий – команда. Коли є команда з правильним досвідом, спрацьована, в якої горять очі, тоді будь-яку ідею можна реалізувати. Ми інвестуємо на досить ранніх стадіях: на етапі перевіреної та пропрацьованої ідеї або за наявності перших робочих прототипів. Між Seed і раундом A в термінології VC.

Зараз непоганий час для стартапів з точки зору людського капіталу. До війни у нас був значно перегрітий IT-ринок. Junior та middle-спеціалісти, влаштовуючись на роботу, мали завищені очікування. Це створювало проблему для тих самих стартапів, потрібні були значні ресурси. Нині ринок розвернувся у бік роботодавця: кандидатів набагато більше, ніж вакансій.

Наразі пріоритетний напрям роботи для MacPaw – це ніша consumer security. Ми бачимо в цій сфері значний потенціал і готові вкладатися в неї. Вже створили Tech R&D-напрям. Він досліджує цікаві ідеї, технології, що мають підказати, які саме продукти розробляти. Деталі я не розголошуватиму, але можу сказати, що ми працюємо над продуктом у сфері безпеки на базі штучного інтелекту.

Людям потрібно виділяти час на відновлення, навіть якщо здається: доки наші воїни воюють, неправильно відпочивати. Від щоденного стресу та новин з фронту ми накопичуємо негативну енергію, яка з часом впливає і на здатність мислити, і на здоров’я. У мене також були стани та емоційні гойдалки, після яких опускалися руки й нічого не хотілося робити. Працював із психотерапевтом. Згодом знайшов баланс, як і працювати, і допомагати, і відновлюватися. Але це було нелегко і все ще не стабільно.

Найбільший імпакт, який могли б принести технології штучного інтелекту, це в певному сенсі замінити чиновників і неефективну систему держуправління. Наразі ми є свідками нової «індустріальної» революції, яка значно змінить світ навколо нас. Україна могла б бути однією з перших країн у світі, яка застосує штучний інтелект для поліпшення взаємодії держави та суспільства.

Замінивши частину держсектора на систему управління на ШІ-технологіях, можна було б мінімізувати людський фактор у прийнятті рішень і знизити рівень корупції. Я особисто вірю, що це можливо і найголовніше – вже реально з технологіями сьогодення. Головне, щоб у суспільства був на це запит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні