Нестор Шуфрич /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Нардепу Шуфричу повідомили про нову підозру у фінансуванні Росгвардії у Криму

Народний депутат Нестор Шуфрич у суді Фото Getty Images

Народного депутата Нестора Шуфрича підозрюють у налагодженні схеми фінансування російських окупаційних угруповань у тимчасово анексованому Криму, повідомляє ДБР. Торік Шуфричу вже вручали підозру у державній зраді.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, ДБР та СБУ задокументували нові докази антиукраїнської діяльності депутата.
  • Слідчі заявляють, що Шуфрич платив гроші Росгвардії за воєнізовану охорону своєї нерухомості на території Криму. Тільки за три місяці 2016 року підконтрольна йому компанія сплатила окупантам за ці послуги понад 0,5 млн руб. Також компанія регулярно фінансувала бюджет РФ, сплачуючи податки та збори.
  • Росгвардійці мали охороняти недобудований профілакторій загальною площею понад 4500 кв. м, розташований біля моря у Сімеїзі. Земельна ділянка площею понад 1,5 га, на якій розташований комплекс, входить до рекреаційної зони та межує з «дачею» Медведчука.
  • За даними ДБР, нерухомість була придбана у підприємств, бенефіціарним власником яких була Оксана Марченко. Відповідну угоду підписала компанія, де виконавчим директором є особистий юрист Шуфрича.
  • ДБР повідомило Шуфричу та його юристу про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Контекст

15 вересня СБУ спільно з Держбюро розслідувань та Офісом генпрокурора заявили, що зібрали доказову базу про антиукраїнську діяльність чинного народного депутата Шуфрича. Йому повідомлено про підозру у державній зраді. Також Служба безпеки України провела у Шуфрича обшуки.

Слідчі заявляють, що Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, який займався координацією російської агентури в Україні.

За даними СБУ, одним із основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Увечері 15 вересня Печерський районний суд Києва обрав Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні