Населення світу досягло 8 млрд – ООН /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Населення світу досягло 8 млрд – ООН

2 хв читання

Населення світу досягло 8 млрд – ООН Фото Getty Images

Населення планети Земля досягло 8 млрд людей, пише Forbes USA із посиланням на оцінку ООН. Наразі багато частин світу стикаються з різким падінням темпів зростання, а світові лідери намагаються вирішити нагальні глобальні проблеми, такі як зміна клімату, продовольча безпека, старіння населення та руйнування довкілля.

Ключові факти

  • Цю позначку було досягнуто всього через 11 років після того, як населення людства сягнуло 7 млрд осіб, і зростання, що продовжується, можна пояснити збільшенням тривалості життя завдяки досягненням і розробкам у галузі охорони здоровʼя, санітарії та харчування.
  • За оцінками ООН, людське населення може досягти 8,5 млрд до 2030 року, 9,7 млрд до 2050 року і досягти піку близько 10,4 млрд у 2080-х роках і залишатися на цьому рівні до 2100 року.
  • Однак зростання не відбуватиметься рівномірно по всій планеті, і в ООН зазначили, що більше половини прогнозованого приросту населення світу до 2050 року буде зосереджено лише у восьми країнах: Демократичній Республіці Конго (ДРК), Єгипті, Ефіопії, Індії, Нігерії, Пакистані, Філіппінах та Танзанії.
  • Прогнози припускають, що на горизонті очікуються й інші значні зміни, заявила ООН, зокрема збільшення тривалості життя — з 72,98 у 2019 році до 77,2 у 2050 році.
  • За оцінками ООН, частка людей у ​​віці 65 років зросте з 10% у 2022 році до 16% у 2050 році, при цьому їх кількість приблизно вдвічі більша, ніж дітей віком до 5 років, і приблизно стільки ж, скільки дітей у віці до 12 років.
  • Демографічні зміни є серйозними проблемами для країн, і ООН закликала країни зі старіючим населенням адаптувати свої державні програми для вирішення цієї проблеми, включаючи підвищення стійкості систем соціального забезпечення та пенсійного забезпечення, створення загального медичного обслуговування та створення систем довгострокового догляду.
  • За оцінками ООН, у 2023 році Індія обжене Китай і стане найгустонаселенішою країною світу. В Індії та Китаї в даний час проживає близько 1,39 млрд і 1,41 млрд осіб відповідно, що більш ніж у чотири рази перевищує чисельність населення США, що займає третє місце у світі за чисельністю населення. 

Контекст

За оцінкою ООН, хоча людське населення все ще зростає, це зростання сповільнюється. Людство подолало позначку 7 млрд у 2011 році, і, за оцінками ООН, воно не досягне 9 млрд до 2037 року, тобто через 15 років.

Рівень народжуваності знизився в багатьох країнах світу — це можна пояснити численними чинниками, зокрема розширенням доступу до протизаплідних засобів, старінням населення, вищим рівнем освіти та прогресом у захисті прав жінок та дітей.

Війна проти України прискорює демографічний крах Росії. Рішення президента РФ Володимира Путіна про вторгнення в Україну призвело до історичної втрати населення його країни. Тисячі жертв на полі бою, мобілізація 300 000 росіян для участі у війні, і ще більша втеча людей за кордон – підривають цілі Путіна щодо стабілізації населення вже цього року.

Якщо військові дії продовжаться найближчими місяцями, як очікується, наступного року в Росії може народитися менше 1,2 млн людей, що є найнижчим показником у сучасній історії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні