Категорія
Новини
Дата

Війна проти України прискорює демографічний крах Росії – Bloomberg

Рішення президента РФ Володимира Путіна про вторгнення в Україну призвело до історичної втрати населення його країни. Тисячі жертв на полі бою, мобілізація 300 000 росіян для участі війні, і ще більша втеча людей за кордон — підривають цілі Путіна щодо стабілізації населення вже цього року, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Руйнування, спричинені війною, порівнюються з демографічною кризою 1990-тих років, періодом економічних труднощів після розпаду Радянського Союзу, який призвів до різкого падіння рівня народжуваності. 
  • Раніше у планах путінського уряду було поставлено мету зупинити скорочення чисельності населення у 2022 році, перш ніж у 2030 році має відновитися зростання. Однак за кілька тижнів до оголошення про мобілізацію внутрішній звіт показав, що ці цілі були нереалістичними.
  • Посилаючись на наслідки коронавірусу та міграційний відтік, у звіті натомість пропонувалася зміна, яка передбачає скорочення на 416 700 осіб у 2030 році.
  • Якщо військові дії продовжаться найближчими місяцями, як очікується, наступного року в Росії може народитися менше 1,2 млн людей, що є найнижчим показником у сучасній історії, за словами дослідника та фахівця з демографії з Інституту Гайдара в Москві Ігоря Єфремова. 
  • Загальна кількість смертей у Росії в середньому наближається до 2 млн на рік, хоча під час пандемії їхня кількість збільшилася і наблизилася до 2,5 млн минулого року.
  • «Головний удар по народжуваності буде непрямим…І вплив буде тим сильнішим, чим довше триває мобілізація», — сказав Єфремов.
  • Агентство зазначає, що демографічна розплата прийшла в Росію, її економіка відчуває брак молодих працівників і тепер перебуває під загрозою стагнації. 
  • Bloomberg Economics зараз оцінює потенційні темпи зростання Росії у 0,5%, що на два відсоткові пункти нижче, ніж до війни, при цьому приблизно чверть зниження припадає на демографічні показники.
  • Так, продовження військової кампанії та мобілізації до кінця наступної весни буде мати «катастрофічні» наслідки, оскільки за 12 місяців до середини 2024 року народжуваність, ймовірно, знизиться до 1 млн. Коефіцієнт народжуваності може становити 1,2 дитини на одну жінку, що в Росії спостерігалося лише один раз у 1999-2000 роках. Коефіцієнт народжуваності 2,1 необхідний, щоби населення залишалося стабільним без міграції.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні