Категорія
Новини
Дата

Кожну годину населення України скорочується на 47 людей. Чому це відбувається і на що впливає

За перші шість місяців 2021-го року чисельність населення України скоротилася на 205 172 осіб, за даними Державної служби статистики. Тепер українців налічується 41,38 млн, що відповідає рівню 1958 року

Ілюстрація Shutterstock

Ілюстрація Shutterstock

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Населення зменшується по всій країні, крім Київської області. У Бучанському районі, наприклад, за січень-червень жителів стало більше на 5273, або на 2,93% у річному вимірі. Вишгородський район також поповнився на 207 осіб. В решті 124 районах країни, по яких наявна інформація, кількість населення падає. В середньому кожну годину населення скорочується на 47 українців.

Найменше зниження в річному вимірі (менше 0,1%) – в Вараському і Сарненському районах на Рівненщині; найбільше (понад 2%) – у чотирьох районах Чернігівщини: Корюківкий, Ніжинський, Новгород-Сіверський та Прилуцький.

Тенденція скорочення населення в Україні продовжуватиметься – у 2100 року кількість українців скоротиться до 24,4 млн людей, за даними ООН, опублікованими у 2019 році.

Населення зменшується не тільки в Україні – більшість розвинених країн проходять схожі зміни. Яка причина? Жінки виходять на ринок праці і відкладають або відмовляється від народження дитини, пояснює Forbes Володимир Паніотто, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології.

Утім, попри поступове скорочення жителів Європи, населення Землі все ж продовжить зростати, кажуть в ООН. У 2030 році на планеті житиме 8,5 млрд людей, у 2050 – 9,7 млрд, а у 2100 – 11,2 млрд. Це відбудеться за рахунок країн, що розвиваються. Найбільш швидкими темпами зростатиме число жителів Нігерії. За данніми ООН, до 2050 року в цій африканській країні житиме більше людей, ніж в США. Щоденний приріст населення Нигерії складає понад 600 осіб; усього в країні живуть більше 200 млн людей.

Кожну годину населення України скорочується на 47 людей. Чому це відбувається і на що впливає /Фото 1

Володимир Ланда, Леонід Лукашенко

Наслідки

З економічної точки зору скорочення кількості населенні – негативний фактор, каже Forbes директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. «Результатом є вповільнення росту ВВП, адже стає менше людей, які вироблятимуть і купуватимуть продукцію», – каже він. Крім того, кількість молодих людей не виміщує старих і це збільшує навантаження на Пенсійний фонд та держбюджет і уповільнює економічне зростання країни, каже Forbes Володимир Дубровський, старший економіст CASE Україна.

Україні треба змінювати політику стимулювання народжуваності, адже нинішня виплата грошей за дитину недостатня, каже Несходовський. «Почати треба з суттєвого зниження оподаткування родин з дітьми, – каже він. – Гостро стоїть й питання житла: рівень іпотеки високий. Наприклад, в Чехії або Польщі іпотека складає 5% максимум, а в Україні – 11-15%».

В найближчій перспективі, за словами Паніотто, Україна буде змушена поповнювати нестачу працездатного населення за рахунок емігрантів, як це роблять розвинуті країни. «Наприклад, Польща навіть під час локдауну дозволяла в’їзд трудових мігрантів, – каже він. – Україні не уникнути високого рівня міграції з усіма перевагами та проблемами».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні