Категорія
Новини
Дата

«Наслідки блекаутів». Експорт IT-послуг у січні обвалився майже на 30% від обсягу грудня

За січень 2023 року експортна виручка IT-послуг впала на 29,7% – до $528 млн, це на $223 млн менше у порівнянні з груднем минулого року, повідомив Львівський IT кластер. Негативні тенденції спостерігаються не лише в IT-сфері.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Якщо порівнювати з 2022 роком, то обсяги експорту першого місяця року менші на 17,4%, ніж в січні 2022 року. В доларовому еквіваленті це дорівнює $111 млн, йдеться у повідомленні.
  • Загальний експорт усіх послуг України у січні скоротився на 20,3%, що на $324 млн менше в порівнянні з груднем 2022 року, свідчать дані НБУ. 
  • Комп’ютерні послуги все ще складають значну частину в структурі експорту – 41,4%. Хоч це і на 5,6% менше, ніж у грудні минулого року. Водночас це на 4% більше, ніж в аналогічний період 2022 року.
  • В Львівському IT кластері вважають, що такі результати – наслідки блекаутів. «Якщо частина іноземних замовників прийняли взимку рішення вийти з українського ринку, то лише нині ми бачимо, як це впливає на обсяг експорту», – зауважує Степан Веселовський, CEO Львівського ІТ Кластера. 
  • За його словами, є й інші питання, які негативно впливають на динаміку. Серед них – можливість виїзду за кордон чоловіків, які займають ключові посади у компаніях для короткострокових бізнес-відряджень. 
  • Наступне питання – процедура бронювання, яка не до кінця відповідає специфіці галузі, зазначає Веселовський. Зокрема, за його словами, постанова поки що немає рішення для гіг-контракторів і ФОПів, які складають 88% українських IT-спеціалістів.
«Наслідки блекаутів». Експорт IT-послуг у січні обвалився майже на 30% від обсягу грудня /Фото 1

Контекст

Українська IT-індустрія «закрила» минулий рік із рекордним показником експорту – $7,34 млрд, свідчить статистика Нацбанку. Це найбільша сума за часи незалежності. На IT прийшлася майже половина всього експорту послуг.

У листопаді-грудні експорт комп’ютерних послуг із України зростав відносно жовтня, не дивлячись на максимальну інтенсивність обстрілів і відключень світла. У грудні експорт склав $751 млн, більше було тільки у лютому.

Минулого року IT виявилось єдиною сферою, що зберегла позитивну динаміку. Загальний експорт впав на 35%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні