Категорія
Новини
Дата

Нацбанк знизив облікову ставку на 1 в.п. – до 15%

Національний банк знизив облікову ставку на 1 в.п. – до 15%. Це рішення узгоджується зі сповільненням інфляції та поліпшенням інфляційних очікувань, заявив на монетарному брифінгу голова НБУ Андрій Пишний.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ставка на рівні 15% сприятиме збереженню привабливості гривневих інструментів для заощаджень, вважають у Нацбанку.
  • Регулятор відзначає більше зниження інфляції, ніж очікувалося. Цьому сприяли пропозиція продуктів харчування з нового врожаю та міцний курс гривні.
  • Також НБУ вважає успішною відмову від фіксованого курсу гривні та перехід до керованої гнучкості курсу. Підвищений попит був тільки на початку нового режиму, а надалі баланс попиту і пропозиції вирівнявся. У листопаді регулятор витратив із резервів $2,5 млрд, що менше, ніж у попередні місяці.
  • Та структурний дефіцит валюти на ринку залишається, тож Нацбанк зберігатиме активну присутність на валютному ринку для задоволення структурного попиту і згладжування курсових коливань.
  • Пом’якшення процентної політики привело до помірного зниження номінальних ринкових ставок за гривневими інструментами, зокрема, середньозважена ставка за строковими депозитами для населення терміном від трьох місяців знизилася у листопаді до 14,7%. Дохідність ОВДП на вторинному ринку зменшилася до 16–19,7% залежно від строку погашення.

Контекст

27 липня НБУ вперше з червня минулого року знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку. 14 вересня регулятор продовжив цикл зниження ставки і змінив її з 22% до 20%. У жовтні ставка зменшилася до 16%.

На початку війни Національний банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами. Але 2 червня 2022 року НБУ різко підвищив ставку до 25%, що стало одним із найбільш різких підвищень в історії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні