Категорія
Новини
Дата

До кінця року НБУ «надрукує» ще 180 млрд грн. Потреба в емісії збережеться і в наступному році

Національний банк закладає на друге півріччя 2022 року емісію національної валюти у розмірі 180 млрд грн, по 30 млрд грн на місяць, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі телеграм-каналу KSE Live. За його словами, наступного року потреба в емісії залишатиметься, але її обсяг знизиться вдвічі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 180 млрд грн – це той обсяг фінансування, який, на думку НБУ, є контрольованим і призведе до контрольованих наслідків, які регулятор враховує у своєму базовому сценарії, сказав Ніколайчук.
  • За його словами, враховуючи прогнозовані обсяги надходження зовнішнього фінансування (у тому числі від МВФ та інших партнерів), необхідність в емісії гривні Нацбанком наступного року зберігатиметься
  • В НБУ прогнозують, що емісія в 2023 році буде нижчою приблизно вдвічі, тобто близько 15 млрд грн на місяць. 

Контекст

НБУ з початку війни безпосередньо профінансував держбюджет через купівлю військових облігацій на 225 млрд грн, зокрема у червні на 105 млрд грн.

За даними міністра фінансів Сергія Марченка, за підсумками липня Україна очікує отримати понад $3 млрд зовнішнього фінансування, до кінця року – від $16 млрд до $17 млрд з урахуванням уже отриманого. 

Україна потребує $9 млрд на місяць для покриття дефіциту бюджету, і це майже вдвічі перевищує попередні запити, сказав у коментарі для Financial Times радник президента з економічних питань Олег Устенко. За його словами, ці кошти мають покрити витрати на екстрене житло та ремонт житла для мільйонів людей, а також профінансувати базовий мінімальний дохід для людей, які втратили роботу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні