Категорія
Новини
Дата

У липні Україна отримає $3 млрд зовнішнього фінансування – Марченко

За підсумками липня Україна очікує отримати понад $3 млрд зовнішнього фінансування, до кінця року – від $16 млрд до $17 млрд із урахуванням вже отриманого. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі національного телемарафону, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна з початку війни отримала близько $13 млрд зовнішнього фінансування, зокрема у червні – $4,4 млрд, зазначив міністр.
  • За його словами, уряд намагається утримувати щомісячний дефіцит бюджету в межах $5 млрд. 
  • Уряд ухвалює необхідні рішення, щоб ця рамка звужувалась, додав Марченко. За його словами, йдеться не про підвищення податків, а про розширення податкової бази.
  • Поки що країна не може обійтися без часткового фінансування держбюджету Нацбанком за рахунок викупу військових облігацій, наголосив міністр.

Ключова цитата

«Ми не можемо фінансувати нашу армію за рахунок зовнішніх джерел: грантів та кредитів. Наші партнери не дають нам на військову кампанію коштів. Тому військову кампанію ми можемо фінансувати або за рахунок податків, або за рахунок, зокрема, викупу облігацій Нацбанком. Це тимчасово вимушений крок в умовах, коли ми воюємо», – заявив Сергій Марченко.

Контекст

НБУ з початку війни безпосередньо профінансував держбюджет через купівлю військових облігацій на 225 млрд грн, зокрема у червні на 105 млрд грн.

Раніше Марченко заявляв, що фінансова система України наразі справляється з викликами, повʼязаними з війною, а за виплати у липні «можна не хвилюватися». Наразі, за його словами, податкова служба спроможна збирати близько 70% довоєнних показників, митниця – близько 30%.

Україна потребує $9 млрд на місяць для покриття дефіциту бюджету і це майже вдвічі перевищує попередні запити, сказав в коментарі для Financial Times заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко. За його словами, ці кошти мають покрити витрати на екстрене житло та ремонт житла для мільйонів людей, а також профінансувати базовий мінімальний дохід для людей, які втратили роботу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні