Категорія
Новини
Дата

Нацкомісія схвалила збільшення тарифу на передачу електроенергії у 1,5 раза, на диспетчеризацію – у 4,5 раза

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила проєкти постанов про затвердження тарифів НЕК «Укренерго» на передачу та диспетчеризацію на 2023 рік. Рішення ухвалено на засіданні регулятора у пʼятницю, пише «Інтерфакс-Україна». Воно буде оприлюднено на сайті регулятора для зауважень та пропозицій, після аналізу яких ухвалюватиметься остаточне рішення.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Таким чином, тариф на передання схвалено у розмірі 522,46 грн/МВт-год за тарифу на 2022 рік у 345,64 грн/МВт-год (тут і далі без ПДВ), тариф на диспетчеризацію – 283,18 грн/МВт-год (зараз 62,13 грн/МВт-год). 
  • Крім того, тариф на передання для підприємств зеленої електрометалургії на 2023 рік схвалено на рівні 286,29 грн/МВт-год (тариф на 2022 рік не встановлювався).
  • Комісія в обґрунтуваннях проєктів постанов зазначила, що в основу розрахунків покладено деяке коригування пропозиції «Укренерго, що передбачають, зокрема, інфляційну складову, зростання ціни е/е на технологічні витрати компанії, необхідність врегулювання питання розрахунків з ВДЕ-генерацією, а також щодо тарифу на диспетчеризацію, збільшення обсягу коштів на закупівлю додаткової послуги з резерву відшкодування, що передбачає роботу в ОЗП теплової генерації газу та оплачується за спецтарифом.
  • Голова комісії Костянтин Ущаповський наголосив, що її завданням є ухвалити збалансоване рішення, але, виходячи з критичної ситуації в енергосистемі внаслідок обстрілів російських агресорів, енергетики потребують підтримки як ніколи.

Контекст

Проти підвищення тарифів виступили представники металургійної та хімічної галузей, оскільки це додаткове навантаження на підприємства, що може призвести до їхньої повної зупинки. 

Зі свого боку керівники профільних ВДЕ-асоціацій під час обговорення зазначили, що цього разу проєкт тарифу на передання, з якого компенсуються зелені тарифи, більш збалансований, ніж раніше, проте не враховує всіх необхідних витрат на фінансування відновлюваної енергетики, зокрема через погашення накопичених боргів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні