Категорія
Новини
Дата

Нацполіція назвала, скільки захопили підприємств і майна бізнесу на окупованих територіях

Національна поліція відкрила 260 кримінальних проваджень щодо захоплення підприємств російськими військовими, включно з тими, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Про це розповів в інтервʼю Forbes голова Нацполіції Ігор Клименко

Ключові факти

  • Найбільше захоплених підприємств поліція фіксує в Луганській та Херсонській областях. На Луганщині втрачено матеріально-товарні цінності низки компаній, зокрема дві компанії ДТЕК – це «Східенерго» і Луганська ТЕС, численні адміністративні приміщення державних установ, зокрема поліції, державних підприємств і банківських установ.
  • Також Нацполіція розслідує 13 кримінальних проваджень, повʼязаних із заволодінням зерном і майном зерносховищ на тимчасово окупованих територіях. Наприклад, росіяни захопили пʼять морських суден з пшеницею у Бердянську, 700 000 т жита та 900 000 т кукурудзи в смт Зарічне Донецької області.
  • Понад 2100 га – кількість знищеного врожаю внаслідок обстрілів або підпалу, за даними поліції. 
  • Поліція фіксує випадки торгівлі вкраденим зерном на тимчасово окупованих територіях через українські кордони. За словами Клименка, поліція заарештувала кілька автомобілів на $250 000, які хотіли продати зерно по сірих схемах.

Контекст

Обсяг прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури збільшився до $108,3 млрд або 2,9 трлн грн, підрахував KSE Institute. 

Загалом від початку війни пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 388 підприємств, 43 700 одиниць сільськогосподарської техніки, 1991 магазин, 511 адмінбудівель, 18 цивільних аеропортів, 105 200 легкових авто, 764 дитсадки, 634 культурні споруди, 27 торговельних центрів, 28 нафтобаз.

Обсяг непрямих втрат галузей теж зріс на $1,8 млрд та попередньо оцінюється у $128,8 млрд або 3,7 трлн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні