Категорія
Новини
Дата

Найбільші техстартапи Індонезії Gojek і Tokopedia об’єднуються. Компанії мають понад 100 млн активних користувачів

Два найбільших техстартапи Індонезії Gojek і Tokopedia оголосили про злиття в нову компанію GoTo Group. Вона стане найбільшою технологічною групою Індонезії, пише TechCrunch.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обʼєднаний бізнес в якості гендиректора GoTo Group очолить Андре Соелістіо, який був керівником Gojek. Президент Tokopedia Патрік Цао стане президентом GoTo.
  • Gojek і Tokopedia почали переговори на початку цього року, а минулого місяця звернулися за схваленням своїх інвесторів. У ході переговорів GoTo оцінили у $18 млрд.
  • Обидві компанії вперше почали спільну роботу 2015 року, аби прискорити поставки електронної комерції з використанням локальної мережі водіїв Gojek.
  • GoTo буде готуватися до подвійного лістингу в кінці цього року – у Нью-Йорку та Джакарті.

Важливі цифри

Валова вартість транзакцій Tokopedia і Gojek перевищила $22 млрд 2020 року. Загалом здійснено 1,8 млрд транзакцій. Компанії мають понад 100 млн активних користувачів на місяць. На GoTo припадає 2% ВВП Індонезії.

Довідка

Gojek заснована в 2010 році і найбільш відома як сервіс замовлення мототаксі. Також сервіс останнім часом істотно розширив свою діяльність, додавши послуги з доставки їжі й товарів, а також онлайн-платежів.

Tokopedia, яку було створено 2009 року, управляє торговим майданчиком, що дає змогу ритейлерам і великим компаніям реалізовувати свою продукцію на індонезійському ринку.

Загалом, компанії на двох зібрали близько $8,2 млрд інвестицій. Серед інвесторів – Alibaba Group, Astra International, BlackRock, Capital Group, DST, Facebook, PayPal, Google, JD.com, KKR, Northstar, Pacific Century Group, Provident, Sequoia Capital India, SoftBank Vision Fund 1, Telkomsel, Temasek, Tencent, Visa і Warburg Pincus.

Контекст

З початком пандемії в країнах Південно-Східної Азії спостерігався сплеск використання цифрових послуг, таких як електронна комерція, доставка їжі та онлайн-платежі. Згідно зі звітами Google, Temasek Holdings і Bain&Company, близько 40 млн людей у шести країнах регіону – Сингапурі, Малайзії, Індонезії, Філіппінах, Вʼєтнамі та Таїланді – вперше підключилися до інтернету 2020 року.

У квітні про вихід на біржу оголосив сингапурський сервіс замовлення таксі та доставки їжі Grab. Очікується, що угода стане найбільшим злиттям зі SPAC в історії – вартість обʼєднаної компанії оцінюється в $39,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні