Категорія
Новини
Дата

Найбільший акціонер Alibaba продає майже весь пакет акцій компанії – FT

Найбільший інвестор Alibaba – група SoftBank – продає майже весь свій пакет акцій компанії. Таким чином японська група позбувається китайських акцій і залучає кошти, оскільки ринковий спад знижує вартість її інвестицій у технології, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • SoftBank, який очолює засновник-мільярдер Масайосі Сон, цього року продав акції Alibaba на $7,2 млрд, минулого року – на $29 млрд.
  • Японський інвестор раніше володів близько 34% акцій Alibaba. У 2022 році SoftBank скоротив свою частку в компанії з 23,7% до 15% (дані на кінець вересня). 
  • Форвардні продажі зменшать частку SoftBank у китайському техногіганті до $262 млрд, або 3,8%. 
  • Контракти дозволяють SoftBank викупити акції, але група врегулювала попередні угоди, передавши акції, йдеться у документах Комісії з цінних паперів та бірж США (SEC), на які посилається FT.
  • SoftBank не коментує документи SEC. У заяві компанії лише зазначається, що угоди з Alibaba зміцнять її фінансову стабільність, збільшивши ліквідність за рахунок залучення готівки. 
  • За даними The Washington Service, за останні 14 місяців SoftBank отримав в середньому $92 на акцію від форвардних продажів 389 млн акцій Alibaba, що значно нижче історичного максимуму компанії в $317 на акцію. 
  • SoftBank залучив приблизно $4,5 млрд від продажу 46 млн акцій в лютому минулого року, від продажу 30 млн акцій у грудні – ще $2,7 млрд. SoftBank заявив, що останній продаж ще не закритий, тому сума угоди буде опублікована у квартальному фінансовому звіті в травні.
  • Акції Alibaba після цієї новини впали на 5% на торгах у Гонконгу станом на 4:00 за київським часом. На 12:15 падіння сповільнилося до 2,1%.

Контекст

Бум продажів SoftBank розпочався після того, як акції Alibaba впали до шестирічного мінімуму, пише видання. Сон заплатив $20 млн за більшу частину частки SoftBank у китайській компанії понад 20 років тому, після зустрічі з її засновником Джеком Ма.

Наприкінці березня китайський лідер онлайн-торгівлі Alibaba здивував ринки, оголосивши у вівторок, 28 березня, про плани розділити свою імперію вартістю $220 млрд на шість підрозділів. Його акції злетіли більш ніж на 16%, збільшивши свою ринкову вартість на понад $30 млрд. 

Здійснюючи найбільшу перебудову у своїй історії, Alibaba вдається вирішити два завдання – заспокоїти як уряд, недовірливий до технологічних компаній, так і інвесторів, які зазнали удару від багаторічного регулятивного тиску.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні