Категорія
Новини
Дата

Найбільший акціонер Alibaba продає майже весь пакет акцій компанії – FT

1 хв читання

Найбільший інвестор Alibaba – група SoftBank – продає майже весь свій пакет акцій компанії. Таким чином японська група позбувається китайських акцій і залучає кошти, оскільки ринковий спад знижує вартість її інвестицій у технології, пише Financial Times.

Ключові факти

  • SoftBank, який очолює засновник-мільярдер Масайосі Сон, цього року продав акції Alibaba на $7,2 млрд, минулого року – на $29 млрд.
  • Японський інвестор раніше володів близько 34% акцій Alibaba. У 2022 році SoftBank скоротив свою частку в компанії з 23,7% до 15% (дані на кінець вересня). 
  • Форвардні продажі зменшать частку SoftBank у китайському техногіганті до $262 млрд, або 3,8%. 
  • Контракти дозволяють SoftBank викупити акції, але група врегулювала попередні угоди, передавши акції, йдеться у документах Комісії з цінних паперів та бірж США (SEC), на які посилається FT.
  • SoftBank не коментує документи SEC. У заяві компанії лише зазначається, що угоди з Alibaba зміцнять її фінансову стабільність, збільшивши ліквідність за рахунок залучення готівки. 
  • За даними The Washington Service, за останні 14 місяців SoftBank отримав в середньому $92 на акцію від форвардних продажів 389 млн акцій Alibaba, що значно нижче історичного максимуму компанії в $317 на акцію. 
  • SoftBank залучив приблизно $4,5 млрд від продажу 46 млн акцій в лютому минулого року, від продажу 30 млн акцій у грудні – ще $2,7 млрд. SoftBank заявив, що останній продаж ще не закритий, тому сума угоди буде опублікована у квартальному фінансовому звіті в травні.
  • Акції Alibaba після цієї новини впали на 5% на торгах у Гонконгу станом на 4:00 за київським часом. На 12:15 падіння сповільнилося до 2,1%.

Контекст

Бум продажів SoftBank розпочався після того, як акції Alibaba впали до шестирічного мінімуму, пише видання. Сон заплатив $20 млн за більшу частину частки SoftBank у китайській компанії понад 20 років тому, після зустрічі з її засновником Джеком Ма.

Наприкінці березня китайський лідер онлайн-торгівлі Alibaba здивував ринки, оголосивши у вівторок, 28 березня, про плани розділити свою імперію вартістю $220 млрд на шість підрозділів. Його акції злетіли більш ніж на 16%, збільшивши свою ринкову вартість на понад $30 млрд. 

Здійснюючи найбільшу перебудову у своїй історії, Alibaba вдається вирішити два завдання – заспокоїти як уряд, недовірливий до технологічних компаній, так і інвесторів, які зазнали удару від багаторічного регулятивного тиску.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні