Категорія
Новини
Дата

Капіталізація Alibaba зросла на понад $30 млрд після новини про поділ на шість компаній

Китайський лідер онлайн-торгівлі Alibaba здивував ринки, оголосивши у вівторок, 28 березня, про плани розділити свою імперію вартістю $220 млрд на шість підрозділів, пише Bloomberg. Його акції злетіли більш ніж на 16% у Гонконгу, трохи більше ніж у Нью-Йорку, збільшивши свою ринкову вартість на понад $30 млрд. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Конкуренти, зокрема Tencent Holdings Ltd, також виросли в ціні в очікуванні того, що колеги Alibaba можуть розглянути аналогічні дії в умовах ослаблення режиму регулювання.
  • Зміни у Alibaba Group Holding Ltd. можуть стати прикладом для реструктуризації самої China Tech: струс, який допоможе досягти мети Пекіна у розділі технологічних титанів країни, одночасно вивільнивши потенційні мільярди доларів нерозкритої акціонерної вартості.
  • Здійснюючи найбільшу перебудову у своїй історії, Alibaba вдається вирішити два завдання – заспокоїти як уряд, недовірливий до технологічних компаній, так і інвесторів, які зазнали удару від багаторічного регулятивного тиску.
Капіталізація Alibaba зросла на понад $30 млрд після новини про поділ на шість компаній /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Перехід до структури холдингової компанії є рідкістю великих китайських технологічних компаній і може стати зразком для колег, таких як оператор WeChat Tencent. 
  • Заява Alibaba збіглася з поверненням її співзасновника-мільярдера Джека Ма до Китаю після більш ніж року перебування за кордоном. 
  • Це також сильний сигнал про те, що Alibaba готова залучити інвесторів та публічні ринки після того, як адміністрація Сі Цзіньпіна наклала жорсткі обмеження на інтернет-сферу, знищивши її вартість на суму понад $500 млрд. 
  • Спреди по доларових облігаціях Alibaba скоротилися приблизно на 1-5 базисних пунктів у середу вранці, за словами кредитних трейдерів, це незначне збільшення, враховуючи і так сильний кредитний рейтинг компанії. За оцінками Morgan Stanley, сукупна вартість групи Alibaba тепер може сягати $530 млрд.
  • Аналітики Bernstein, включаючи Робіна Чжу, кажуть, що бізнес-підрозділи Alibaba можуть коштувати набагато більше, ніж компанія загалом. За їхніми оцінками, акції Alibaba можуть коштувати до $164 кожна за сумою аналізу частин порівняно з ціною закриття $86,12 до оголошення.

Контекст

Усього за кілька днів до первинного публічного розміщення акцій фінтех-групи Ant Financial на суму $37 млрд у листопаді 2020 року засновник Alibaba Джек Ма виступив із критикою китайських фінансових спостерігачів та банків. Ця промова спонукала президента Сі Цзіньпіна домогтися відмови від лістингу Ant та спровокувала репресії проти найбільших технологічних груп країни. З того часу Ма уникав уваги ЗМІ і дедалі більше часу проводив поза Китаєм. Мільярдер Ма колись був відомим в Китаї, давав інтервʼю засобам масової інформації, виходив на сцену, виконував рок-музику на корпоративних гала-концертах.

В листопаді Ма жив у Токіо майже шість місяців, здійснюючи регулярні поїздки до США та Ізраїлю. За словами джерел останні місяці Ма також провів час у Гонконгу, граючи в гольф.

Під тиском влади Ant Group погодилася стати фінансовим холдингом.

У 2021 році влада Китаю оштрафувала Alibaba на рекордні для країни $2,8 млрд за «порушення антимонопольного законодавства». За даними американського Forbes, за останній рік cтатки засновника Alibaba скоротилися майже вдвічі – з $41,5 млрд у 2021 році до $20,6 млрд минулого року. Ма зберіг пʼяте місце в рейтингу.

Джек Ма повернувся до Китаю з рідкісним публічним візитом, коли Пекін намагається відновити довіру до підприємницького класу після багаторічного тиску на технологічний сектор, пише Financial Times. 28 березня Alibaba Group повідомила, що планує розділитись на шість підрозділів та вивчає можливості лістингу для більшості з них, пише Reuters. Рішення ухвалили на тлі обіцянок Пекіна послабити широкомасштабні регулятивні заходи та підтримувати приватні підприємства.

Китайський конгломерат електронної комерції заявив, що найбільша реструктуризація за його 24-річну історію спричинить поділ на шість підрозділів: Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group та Digital Media.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні