Прогноз став негативним. Що для банків та економіки США означає падіння Silicon Valley Bank та інших? Деталі закритого звіту Moodyʼs /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Прогноз став негативним. Що для банків та економіки США означає падіння Silicon Valley Bank та інших? Деталі закритого звіту Moodyʼs

Shutterstock

Forbes Ukraine отримав закритий звіт Moodyʼs Investors Service про ситуацію у банківській системі США після краху кількох банків, що працювали з технологічним сектором. Чи значить це, що Штати наближаються до нової великої фінансової кризи

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

13 березня аналітичний підрозділ одного з найбільших глобальних рейтингових агентств Moodyʼs Investors Service розіслав клієнтам закритий звіт Banking System Outlook – US, присвячений останнім гучним банкрутствам у банківській системі США.

Попри спроби держави помʼякшити ситуацію, після стрімкого відтоку депозитів і зрештою краху Silicon Valley Bank, Silvergate Bank і Signature Bank агентство Moodyʼs змінило прогноз щодо банківської системи Сполучених Штатів зі «стабільного» на «негативний».

Чому? Закритий звіт Moodyʼs є у розпорядженні Forbes. Про які ризики для банківського сектору США на наступні 12–18 місяців попереджає агентство?

Чому збанкрутував Silicon Valley Bank та інші

Синхронні спроби ключових фінансових держструктур США поки не стали фактором, який здатен подолати недовіру вкладників та інвесторів до банківської системи Штатів. Навпаки: вона швидко зростає, зазначають автори документа.

Це поглиблює структурну проблему, що зʼявилася в американському банківському секторі на фоні зростання процентних ставок. Ключова проблема, через яку деякі фінустанови опинилися перед ризиком банкрутства – значний надлишок депозитів і спроби банкірів інвестувати ці кошти у довгострокові цінні папери з фіксованим доходом.

Під час швидкого зростання процентних ставок такі папери втратили вартість. Це призвело до накопичення збитків банками та неможливості підтримувати ліквідність частиною з них.

«Схоже, що Silicon Valley Bank був змушений продати цінні папери зі збитком, щоб задовольнити несподіваний попит на депозити вкладників, – йдеться у звіті Moodyʼs. – Це і призвело до швидкого банкрутства банку».

Shutterstock

Shutterstock

Які банки США у зоні ризику

Аналітики Moodyʼs вважають, що у зоні ризику все ще залишається велика частина фінансових установ США. Базовий сценарій агентства передбачає продовження жорсткої монетарної політики ФРС, що може посилити проблеми деяких банків. Прогнозується, що ставка ФРС цьогоріч зросте до 5,25–5,5%.

Упродовж наступних 12–18 місяців Moodyʼs очікує зростання обсягів непрацюючих кредитів у банківській системі. Зростатимуть і ставки за банківськими кредитами через менше фінансування та погіршення ліквідності.

Попри те, що автори документа відзначають гарний рівень капіталізації американських банків, збитковість цінних паперів може негативно впливати на капітал значної частини сектору. Агентство очікує зростання вимог до регулятивного капіталу. Щоб зберегти капітал і ліквідність, частині установ доведеться згортати кредитування (зокрема, в цих умовах більш ризиковими стають позики на комерційну нерухомість), зменшити викуп акцій і виплату дивідендів.

Ймовірний наслідок – банки різко підвищуватимуть депозитні ставки (це вже відбувається у більшості установ), щоб зупинити відтік вкладів і уникнути потенційних збитків.

Як крах банків вплине на економіку

Проблеми банківського сектору можуть негативно позначитися на економіці США загалом. Moodyʼs прогнозує, що в середині 2023-го в Штатах почнеться помірна рецесія, а зростання реального ВВП у 2023–2024 роках буде нижче середнього.

У секторах нерухомості, будівництва та виробництва очікується спад, оскільки зростання процентних ставок, сильний долар США та менша активність торговельних партнерів вдарять по внутрішньому попиту й експорту.

Очікується, що загальна та базова інфляція знизяться протягом 2023–2024 років. Це дозволить ФРС помʼякшити політику у 2025-му.

Необхідність підтримки від Федрезерву США зростатиме

Оскільки умови фінансування та ліквідність деяких банків погіршилися, щоб «загасити пожежу», ФРС оголосила про новий тимчасовий механізм для підтримки ліквідності (BTFP) банківської системи США на $2 трлн.

Він передбачає кредити до одного року банкам, ощадним асоціаціям, кредитним спілкам та іншим фінустановам. У якості забезпечення за цими кредитами ФРС прийматиме US Treasuries, облігації федеральних агентств, іпотечні бонди та низку інших паперів, зазначають аналітики.

Getty Images

Голова ФРС Джером Пауелл Фото Getty Images

Механізм BTFP тимчасово захистить банки від ризиків зменшення фінансування. Проте через монетарну політику ФРС обсяги банківських депозитів продовжать скорочуватись, очікують аналітики Moodyʼs: споживачі забиратимуть заощадження на тлі високої інфляції.

Втім, деякі банки із сильнішими показниками можуть мати приплив депозитів. Moodyʼs припускає, що механізм держпідтримки існуватиме приблизно до кінця 2024 року. Однак більшою мірою він стосуватиметься системно важливих банків США. Йдеться про вісімку глобальних системно важливих установ: Bank of America, Bank of New York Mellon Corporation, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley, State Street Corporation та Wells Fargo & Company. Водночас підтримка регіональних і місцевих банків буде меншою, очікують аналітики Moodyʼs.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні