Засновник Alibaba Джек Ма повертається до Китаю. Раніше він залишив країну під тиском влади /Gettyimages
Категорія
Новини
Дата

Засновник Alibaba Джек Ма повертається до Китаю. Раніше він залишив країну під тиском влади

Gettyimages

Засновник Alibaba Джек Ма повернувся до Китаю з рідкісним публічним візитом, коли Пекін намагається відновити довіру до підприємницького класу після багаторічного тиску на технологічний сектор, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Джек Ма вирушив до свого рідного міста Ханчжоу, де знаходиться штаб-квартира Alibaba, щоб відвідати школу Юнгу, яку фінансує Alibaba. Згідно з даними школи, в якій в основному навчаються діти співробітників Alibaba.
  • Пекін сподівається, що розголос рідкісної поїздки Ма до материкового Китаю може зміцнити довіру підприємців після закінчення жорстких регулятивних заходів та обмежень, повʼязаних з COVID.
  • Затримання засновника China Renaissance Бао Фаня в останні тижні викликало занепокоєння у діловому світі, оскільки Пекін намагається залучити інвестиції до країни.
  • Повернення Ма до материкового Китаю відбувається на тлі невизначеності майбутнього Ant Financial. У січні мільярдер відмовився від контролю над Ant Group, значно скоротивши свою частку у компанії. Зміна контролю може відкрити шлях до лістингу у Гонконгу чи Шанхаї.

Контекст

Усього за кілька днів до первинного публічного розміщення акцій фінтех-групи Ant Financial на суму $37 млрд у листопаді 2020 року Ма виступив із критикою китайських фінансових спостерігачів та банків. Ця промова спонукала президента Сі Цзіньпіна домогтися відмови від лістингу Ant та спровокувала репресії проти найбільших технологічних груп країни.

З того часу Ма уникав уваги ЗМІ і дедалі більше часу проводив поза Китаєм. Мільярдер Ма колись був відомим в Китаї, давав інтервʼю засобам масової інформації, виходив на сцену, виконував рок-музику на корпоративних гала-концертах.

В листопаді Ма жив у Токіо майже шість місяців, здійснюючи регулярні поїздки до США та Ізраїлю. За словами джерел останні місяці Ма також провів час у Гонконгу, граючи в гольф.

Під тиском влади Ant Group погодилася стати фінансовим холдингом.

У 2021 році влада Китаю оштрафувала Alibaba на рекордні для країни $2,8 млрд за «порушення антимонопольного законодавства». За даними американського Forbes, за останній рік cтатки засновника Alibaba скоротилися майже вдвічі – з $41,5 млрд у 2021 році до $20,6 млрд минулого року. Ма зберіг пʼяте місце в рейтингу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні