Категорія
Новини
Дата

НАЗК відкрило реєстр звітності політпартій

У вівторок, 10 жовтня, Національне агентство з питань запобігання корупції відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, повідомляє пресслужба НАЗК. Доступ до реєстру POLITDATA був обмежений після початку вторгнення РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, наразі прозвітувати перед платниками податків політичні партії можуть добровільно, а з 26 грудня це стане їхнім обов’язком.
  • Таким чином стане відомо, на що політпартії витрачали кошти державного фінансування понад три роки, адже спершу вони не звітували через COVID-19, а з 2022 року – через воєнний стан. 
  • «НАЗК постійно наголошує на важливості прозорого звітування політичних партій. Під час пандемії та після повномасштабного вторгнення парламентські партії продовжують отримувати державне фінансування. Йдеться про вже майже 3 млрд грн», – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков. 
  • Завдяки відкритості реєстру стане відомо не лише про те, на що політичні партії спрямовували кошти, а й хто їх активно фінансував. 
  • З огляду на майбутні законодавчі зміни, зокрема в частині особливостей звітування під час дії воєнного стану, НАЗК рекомендує подавати звіти, починаючи з 26 грудня. 
  • Звіти, не подані за 2020 рік, подаються виключно в паперовому вигляді, а не подані за періоди 2021 – 2023 років – виключно в електронному вигляді до реєстру POLITDATA. Таких звітів НАЗК очікує отримати понад 4000.  
  • Для подання звіту кожна політична партія має зареєструватися у реєстрі.

Контекст

З початком повномасштабного вторгнення НАЗК довелося обмежити доступ до низки реєстрів, зокрема і до реєстру POLITDATA з урахуванням постанови Кабінету Міністрів від 12 березня 2022 року. 

Водночас 26 грудня набуде чинності закон №3337 щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій, який 26 вересня підписав президент. Цим рішенням буде відновлено обов’язок всіх політичних партій звітувати про свої фінанси та майно, а також функції НАЗК щодо перевірок цих звітів. 

На початку вересня НАЗК відкрило доступ до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або повʼязані з корупцією правопорушення. У НАЗК зазначили, що зараз існує значний суспільний інтерес до відкриття даних цього реєстру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні