Категорія
Новини
Дата

НБУ не бачить підстав націоналізовувати Альфа-банк. Проблем із платоспроможністю також немає

Підстав для націоналізації Альфа-банку, банку з російським капіталом, немає. Про це в інтервʼю Forbes повідомив заступник голови НБУ Ярослав Матузка.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Також у Нацбанку не бачать підстав визнавати Альфа-банк, пʼятий за розміром активів банк в Україні, неплатоспроможним.
  • «Банк стикнувся з репутаційним ризиком. Проблем із ліквідністю та якістю кредитного портфеля в нього немає. Підстав визнавати банк неплатоспроможним на сьогодні немає, як і підстав для його націоналізації. Згідно з законом про вилучення майна, суб’єкти, до яких можуть бути застосовані такі заходи, належать державі-агресору», – сказав Матузка.
  • Банк залишається під «особливим наглядом» регулятора.
  • Водночас інші банки з російським капіталом занадто маленькі та з точки зору нагляду не потребують підвищеної уваги, додав Матузка.

Контекст

Альфа-банк, за даними Нацбанку України, на 1 березня 2022 року за розміром загальних активів посідав пʼяте місце (123,77 млрд грн) серед 69 банків, що діють у країні. Регулятор визнав акціонерів Альфа-банку Михайла Фрідмана (32,86%), Германа Хана (20,97%), Олексія Кузьмичова (16,32%) та Петра Авена такими, що втратили бездоганну ділову репутацію, і позбавив їх права голосу в банку.

У квітні Нацбанк погодив болгарського ексміністра фінансів, виконавчого директора Групи фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічного радника Єврокомісії Симеона Дянкова на посаду довіреної особи Альфа-банку, якій буде повністю передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів фінустанови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні