Категорія
Новини
Дата

«Не плануємо будь-яких обмежень». НБУ пояснив пораду банкам лімітувати перекази клієнтів банків сумою офіційних доходів

2 хв читання

Національний банк спростував інформацію про встановлення додаткових обмежень на перекази з карток клієнтів українських банків. Регулятор випустив це розʼяснення після того як у соцмережах та деяких медіа зʼявилась інформація про те, що НБУ планує запровадити практику блокування рахунків, якщо обороти за ними є вищими від заявленої клієнтом-фізособою суми офіційного доходу.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • 5 вересня заступник голови НБУ Дмитро Олійник під час зустрічі з топменеджерами 30 найбільших банків запропонував фінустановам орієнтуватися на заявлені при відкритті рахунків обсяги надходжень на картку. Однак йшлося про самостійний аналіз банками клієнтських операцій відповідно до нещодавно запроваджених лімітів на p2p-перекази у 150 000 на місяць, уточнюється у письмовому коментарі пресслужби НБУ на запит Forbes.
  • Нацбанк наразі не планує подібних або інших вимог до банків, ідеться у повідомленні регулятора від 9 вересня.
  • «Сьогодні, 9 вересня низка медіа та Telegram-канали поширювали недостовірну інформацію, що НБУ нібито «хоче встановити ліміти, що дорівнюватимуть доходу клієнтів банків і якщо обороти будуть вищими від зазначеної суми доходу, то рахунки блокуватимуть», – повідомила пресслужба НБУ. 
  • Регулятор заперечив цю інформацію та додав, що банки, платіжні та фінансові установи продовжують діяти та здійснювати належну перевірку своїх клієнтів виключно в межах законодавства з питань фінансового моніторингу та вимог НБУ.
  • Пропозиція заступника голови НБУ Олійника топменеджерам найбільших банків була озвучена в контексті меседжу Нацбанку, що обмеження в 150 000 грн на місяць для p2p переказів, що вступить в силу з 1 жовтня, є тимчасовим, «доки банки не посилять власні системи фінансового моніторингу».
  • «Ми радимо банкам домовитися на рівні асоціації, щоб головним орієнтиром для застосування лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів, вказаний в анкеті. І щоб ліміти були встановлені одночасно по всьому ринку задля уникнення зміни клієнтами одного банку на інший», – зазначив Олійник.

Контекст

27 серпня НБУ затвердив обмеження карткових переказів між фізичними особами у 150 000 грн на місяць. Воно почне діяти з 1 жовтня та запроваджується регулятором на пів року. Це більш мʼяке обмеження, ніж ліміт у 100 000 грн, що планувалося раніше. 

Такий крок топкерівники регулятора анонсували ще в травні. Аргументація – великі обсяги фіктивних Р2Р-переказів через так звані карти-«дропи», що використовуються для приховування певних операцій, зокрема в гемблінгу, продавців «сірого» імпорту чи в роботі нелегальних обмінників валют.

9 вересня НБУ анонсував пом’якшення валютних обмежень для бізнесу аби підтримати обороноздатність країни, роботу українських підприємств та ядерного страхового пулу. Також регулятор обмежив купівлю ювелірних виробів та операції з нерухомістю за кордоном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд