Категорія
Новини
Дата

НБУ обмежив купівлю ювелірних виробів та операції з нерухомістю за кордоном

1 хв читання

Національний банк України вжив заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України: обмежив купівлю ювелірних виробів та операції з нерухомістю за кордоном, йдеться у повідомленні НБУ 9 вересня. 

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків у іноземній валюті, для оплати низки товарів та послуг, зокрема: годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо за кордоном. НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 000 грн в еквіваленті.
  • Такий крок НБУ пішов після проведеного аналізу із залученням банків та платіжних систем. Він підтвердив наявність спроб уникнути обмеження на купівлю банківських металів за межами України, встановлене НБУ на період дії воєнного стану, йдеться у повідомленні.
  • Обмеження також запроваджені щодо операцій з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном. Діятиме щомісячний ліміт у розмірі 500 000 грн. 
  • Цей ліміт враховує потреби українців, що перебувають за межами України або подорожують за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, що здійснюють зазначені операції, заявив НБУ. 
  • Вказані зміни внесені постановою НБУ № 108 від 24 лютого 2022 року № 18». Вони набирають чинності з 10 вересня 2024 року.

Контекст

НБУ 27 серпня затвердив обмеження для карткових переказів між фізособами на суму 150 000 грн на місяць для вихідних платежів з 1 жовтня. Також регулятор анонсував вимоги до волонтерів, аби уникнути обмежень.

Ще у травні заступник голови НБУ Дмитро Олійник пояснював необхідність таких обмежень великими обсягами схемних операцій через фіктивні p2p-перекази, або так звані дропи. НБУ оцінює обсяги цих операцій у 200 млрд грн на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд