Категорія
Новини
Дата

НБУ пом’якшив валютні обмеження для бізнесу

1 хв читання

Національний банк із 10 вересня послаблює валютні обмеження, йдеться в пресрелізі регулятора. Ухвалене рішення має підтримати обороноздатність країни, роботу українських підприємств та ядерного страхового пулу. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Пом’якшення обмежень стосується купівлі та продажу валюти на користь нерезидентів, щоб закуповувати квоти для покриття або компенсації викидів діоксиду вуглецю (CO₂), пов’язаних з авіаційною діяльністю.
  • Також змінами надається можливість здійснювати всі необхідні платежі, передбачені договорами перестрахування, укладеними з іноземними ядерними страховими пулами.
  • НБУ також дасть змогу суб’єктам електронної комерції купувати та переказувати іноземну валюту за кордон для сплати ПДВ за операціями з купівлі товарів українських виробників споживачами з країн ЄС.
  • Регулятор також дозволив бізнесу відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, що були виплачені з 24 лютого 2022-го до 09 липня 2024-го (включно).
  • Вказані зміни внесені постановою НБУ №108 від 24 лютого 2022 року №18. Вони набирають чинності з 10 вересня 2024 року.
  • НБУ посилив валютні обмеження, а саме на розрахунки за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків у іноземній валюті, для оплати низки товарів та послуг, зокрема: годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо за кордоном. НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 000 грн в еквіваленті.
  • Обмеження також запроваджені щодо операцій з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном. Діятиме щомісячний ліміт у розмірі 500 000 грн.

Контекст

У лютому очільник НБУ Андрій Пишний анонсував, що НБУ буде рухатися у напрямі валютної лібералізації, але водночас бізнес має вчасно та в повному обсязі повертати валютний виторг та уникати схем фіктивного імпорту.

Із 13 травня повною мірою запрацював черговий пакет пом’якшення валютних обмежень, який НБУ затвердив на початку травня. Преважна більшість норм набрали чинності з 4 травня, а можливість репатріювати «нові» дивіденди – 13 травня.

11 липня НБУ пом’якшив валютні обмеження для бізнесу та волонтерів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд