Категорія
Новини
Дата

НБУ оштрафував Укргазбанк на 65 млн грн за можливу причетність до схем грального бізнесу

Національний банк оштрафував Укргазбанк на 64,6 млн грн за порушення у сфері фінансового моніторингу. Раніше банку закидали причетність до ухилення грального бізнесу від сплати податків.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У повідомленні НБУ сказано, що Укргазбанк не забезпечив належної роботи системи проведення первинного фінансового моніторингу, а також «порушив цілу низку вимог законодавства у цій сфері».
  • У коментарі щодо рішення НБУ Укргазбанк заявив, що «недосконалістю системи» в роботі з компаніями індустрії грального бізнесу, ймовірно, скористалася низка недобросовісних учасників цього ринку.
  • «Як тільки Укргазбанк дізнався про систематичний характер таких порушень, одразу заблокував термінали компаній-порушників з індустрії грального бізнесу», – йдеться у пресрелізі банку. 
  • Також в банку заявили, що було запущено процес розірвання укладених договорів еквайрингу з афілійованими та асоційованими учасниками та переглянута й «суттєво посилена власна система внутрішнього контролю за безготівковими платіжними операціями».

Контекст

Раніше перший заступник керівника податкового комітету Ярослав Железняк заявляв про причетність Укргазбанку до схем виведення у тінь гральним бізнесом близько 10 млрд грн обороту на місяць. Наступного дня голова правління Укргазбанку Андрій Кравець написав заяву про звільнення з посади за власним бажанням.

БЕБ розслідує справу про ухилення грального бізнесу від сплати податків, а банки підозрює в пособництві від ухилення. За різними оцінками, йдеться про 10–15 млрд грн тіньового обороту на місяць. У матеріалах справи БЕБ є назви девʼяти фінустанов, писав нардеп Железняк. Депутат прямо не вказує їхні назви, проте з його допису можна здогадатися про державний Укргазбанк і приватний Айбокс Банк. Три співрозмовники Forbes на банківському ринку та серед нардепів теж назвали ці дві установи. Також, за словами двох співрозмовників, йдеться про Сенс Банк, Конкорд Банк, а також низку невеликих установ (Оксі Банк, Комінбанк та інші).

За підсумками 2022 року Укргазбанк став одним із найбільш збиткових українських банків. За 2022 рік збитки банка перевищили 2,7 млрд грн. За цим показником він поступився лише Сенс Банку (раніше Альфа-Банк) та Укрексімбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні