НБУ перегляне прогноз зростання ВВП та інфляції /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

НБУ перегляне прогноз зростання ВВП та інфляції

Getty Images

НБУ переглядатиме прогноз з інфляції на цей рік у бік зниження, а прогноз щодо ВВП – у бік підвищення, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук під час Business Breakfast з редакцією Forbes. За його словами, в останні місяці інфляція знижується стрімкіше, ніж закладено у липневому макропрогнозі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «По інфляції ми однозначно переглядатимемо прогноз на цей рік у бік зниження (поточний прогноз, складений у липні – 10,6% на кінець 2023 року та 8,5% – на кінець 2024-го). В останні місяці вона знижується стрімкіше, ніж ми закладали у липневий макропрогноз», – повідомив він.
  • За словами Ніколайчука, з ВВП ситуація теж краща, ніж НБУ очікував, коли прогозував зростання цьогоріч на 2,9%. 
  • «Ми бачимо дуже хорошу ситуацію у сільському господарстві. Це один із факторів, чому інфляція нижча цього року – через високий врожай і зернових, і олійних, і овочей та фруктів», – зазначив він.
  • Заступник голови НБУ зазначив, що економіка продовжує демонструвати високу стійкість до воєнної часу. «Ми мали кращу оцінку за другим кварталом. Тому, можливо, переглядатимемо у бік підвищення», – заявив він.
  • Також НБУ, з високою ймовірністю, переглядатиме прогноз міжнародних резервів у бік підвищення, порівняно з липневою оцінкою. Завдяки кращій ситуації на валютному ринку, особливо в середині січня та в середині вересня, і через відсутність проблем з офіційним фінансуванням.
  • «Що стосується того, як впливає перехід до керованої гнучкості обмінного курсу на макроекономічні прогнози. Я думаю, що на цей рік ефект буде близьким до нуля, оскільки у нас не змінюється націленість на те, щоб забезпечити курсову стійкість», – додав Ніколайчук.
  • Раніше курсова стійкість була забезпечена за рахунок фіксації обмінного курсу долара, зараз НБУ дозволятиме незначні коливання, згладжуючи їх за допомогою валютних інтервенцій. Тому значного ефекту на ВВП чи інфляцію не повинно бути.
  • Стосовно валютного ринку НБУ очікує, що у короткостроковому періоді може бути додатковий чистий попит на валюту через ефекти перестороги та купівлі валюти наперед населенням чи бізнесом. «Але це, по-нашому, не матиме значного ефекту на загальний показник наших інтервенцій та міжнародних резервів. І за кілька місяців після того, як ситуація заспокоїться, цей негативний ефект нівелюється», – пояснив заступник голови НБУ.

Контекст

Після блекаутів та проблем з дефіцитом електроенергії на початку року через російські обстріли НБУ давав консервативні прогнози: у січні Нацбанк закладав символічні 0,3% зростання ВВП у 2023 році. У квітні прогноз значно покращився – до 2%. Липневі оцінки Нацбанку були вищі – плюс 2,9% зростання ВВП. Регулятор очікував прискорення економічного зростання. Ключова умова – завершення масштабних бойових дій. У прогноз НБУ закладено «суттєве зниження безпекових ризиків» у середині 2024-го. 

НБУ покращив прогноз з інфляції на кінець 2023 року з 14,8% до 10,6%. НБУ у макропрогнозі вказував очікування щодо міжнародних резервів. У квітні ці очікування були на рівні $34,5 млрд, у липні – $38,3 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні