Категорія
Новини
Дата

НБУ планує затвердити обмеження переказів з картки на картку до кінця тижня – Пишний

1 хв читання

Національний банк України до кінця тижня планує фіналізувати рішення щодо обмеження p2p-переказів для фізичних осіб для боротьби із тіньовими схемами, заявив голова регулятора Андрій Пишний в інтерв’ю ЕП.

Обмеження вихідних P2P-переказів НБУ анонсував ще наприкінці травня. Це повʼязано із поширеністю тіньових фінансових операцій, відомих як дропи, коли шахраї купують у пересічних громадян персональні дані і відкривають з їх допомогою банківські карти. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • «Я думаю, що зараз ми фіналізуємо остаточне рішення, а наступний тиждень (з 12 по 18 серпня) будемо розглядати його на правлінні», – заявив очільник НБУ.
  • За його словами, анонсувавши ці зміни, НБУ викликав шквал критики і нерозуміння у свій бік. «Ми комунікували проблематику цих «дропів» не лише як небезпеку для державного бюджету, але і як небезпеку для самих фізичних осіб. Адже, віддаючи свої дані, картку, свій рахунок комусь на стороні, ти несеш відповідальність за усе, що з цим рахунком зробили», – пояснив Пишний.
  • Крім того, податкова служба може донараховувати податки за операції, які відбувались через рахунки громадян.   
  • Також регулятор провів кілька зустрічей з волонтерським середовищем, де показав як дизайн запланованого рішення дасть можливість банкам врахувати потреби волонтерів, та дали відповіді на запитання.
  • «Градус обговорення знизився. Це означає, що ми органічно підходимо до ухвалення того рішення, яке Національний банк комунікував», – сказав Пишний.
  • Він зазначив, що для більш ефективної боротьби зі схемами «дропів» потрібні також зміни до законодавства. «Отже, нам потрібно йти у парламент. Там ми повинні бути готовими до відповідного рішення та дискусії», – повідомив голова НБУ.

Контекст

Ще наприкінці травня Нацбанк повідомив про плани обмежити вихідні P2P-перекази. Робочий варіант обмежень – 30 вихідних переказів на місяць та максимальна сума у 100 000 грн. Наприкінці червня співрозмовник в НБУ сказав Forbes, що ця концепція не змінилась. 

4 липня голова НБУ Андрій Пишний під час звіту перед фінансовим комітетом Верховної Ради підтвердив намір регулятора обмежити карткові перекази між фізособами. 

Ініціатива Нацбанку обмежити перекази з карти на карту P2P викликала значний резонанс. Навіщо це потрібно і як вплине на волонтерський рух та малий бізнес – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд